[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
明明「大」應該係D音,班鬼佬居然譯成t音
喺下面加句My first name consists of two words. I do not have a middle name.
名只係個代號做乜咁執著
簡單易記有特別咪得
咁你都想人地叫你特定ge代號ge
你唔會想
a君叫你柒頭 b君叫你on9
咁唔一致ga ma
孫中山,名文、字逸仙、後化名中山樵、幼名帝象、譜名德明、字明德、載之、號日新

由生到死只得一個乳名嗰啲
通常都係一世無讀過書無做過大事嘅可憐人
一個喺唔同身份有唔同角色
尤其是離鄉別井過新生活
喺人生唔同階段有唔同嘅稱號別名
其實正常不過
只不過現代社會制度文件控制咗人嘅流動
英國、美國玩法有冇唔同?
韓國仔日本仔都係用返自己個名,要幾自悲先會驚人地讀錯/串錯而改身份證名來迎合鬼佬
非朋友、非同事要睇你passport名 = 即係唔會經常見,咁做咩會為左佢地迎合 ?

大把人姓 ng, 鬼佬唔識讀,咁係唔係要連個姓都改埋
我同家姐同妹由出世到依家都係first name+ last name冇譯名
唔知老母點解會咁幫我改
成日要比人對身份證同比人問係咪外國返黎
利申純正香港人
我哋個個所謂D音係unaspirated T 嚟,無voiced到,同D唔同
台灣人名用嘅威妥瑪都係將所謂嘅B D G 音以 P T K表示
例:
高雄 支:Gaoxiong ,台:Kaohsiung
台北 支: Taibei, 台:Taipei
國民黨 支:Guomindang 台: Kwomintang

係支那人先會以D表示unaspirated T
好似係18歲換成人嗰次加先唔駛
所以我上面咪叫你改名喺身份證同護照度加返個hyphen囉
你任何正式登記既野
都要用個濕鳩拼音名
每次特登話比人知自己preferred Name 係咩
上堂點名
次次都讀錯晒你個名
或者括號括住你個英文名
死左佢投胎好過啦
個香港人樣都會令人有唔好既impression
又唔可以話「係支那人先會」以d表示unaspirated t嘅
威妥瑪本身係歐洲人,聽到個unaspirated p / t / k 就就咁寫做 p / t / k 好正常
台灣通用拼音要照顧埋台語客語,而台語係有voiced, unaspirated unvoiced, 同埋aspirated unvoiced三重對立;相對地支那式漢語拼音同埋香港語言學會式粵拼嘅系統入面係無voiced plosive (/b/ /d/ /k/), 所以為咗簡化串字(唔串做ph th kh)所以借用咗b d k呢3個拉丁字母來代表unaspirated p / t / k都好合理吖
但係我哋講嘅中文 b d g音明顯同英文嘅p t k音唔同喎?咁你用英文嘅p t k去approximate 冇問題咩?
所以都應該加返個hyphen
Au-yeung Tai-man
(或者跟返粵拼嘅話串做:
Au-yoeng Daai-man)
日文韓文都無得用英文拼
嗰個叫做拉丁字母轉寫

當然當年英治時期啲官用英文嘅發音求其拼啲人名係有問題
同時英文母語者用英文logic讀個啲外來語借詞(甚至地名)發音唔同咗都係一個問題

而你唔知香港語有得轉寫都算,竟然為此沾沾
Chen係青
李譯Lee係因為本身有個英國姓exactly串做Lee
張個vowel=法文嘅eu=德文嘅ö/oe
Ho讀做Hou(豪/浩etc)係英文母語者嘅問題

眞心建議你去睇下香港語言學會嘅粵拼先出來9UP
咪玩啦
apostrophe仲難處理過hyphen
如果叫O'Shea,個system唔畀打符號,通常會點處理
到時頂唔順, 自己識改架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞