[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
Man 想同個仔改Mann
被老婆駁回
有啲人忘記咗
香港係一個中西薈萃華洋雜處嘅社會
東西方的橋樑
亦係移民社會
並唔係純粹嘅單一文化社會
只不過近二十幾年嚟某啲團夥講咗另一樣嘢
令到某啲人忘記咗香港嘅根本基礎

香港人除咗有中文名,再有一個洋名
語言中混用東西方語言
係香港百幾年間建立嘅獨有文化
唔應該覺得有咩羞恥

外人,包括東方人又好西方人又好
可能唔理解香港呢個小城嘅獨特之處
以佢哋自己既有眼光質疑香港文化
我哋要做嘅
就係同佢哋解䆁香港嘅獨特之處
而唔需要妄自菲薄

同某啲人講
英國嘅身份證制度喺二戰後曾經出現不過而家廢咗
好多香港人唔信
好岩呀
呢個係香港文化 文化就要互相尊重
不過上面已有d身為香港人既會員
唔捍衛唔尊重香港文化
仲屌人改英文係造作/冇左個identity
日本人有冇改英文名?
由細到大都有身份證
當然理解唔到身份證係侵犯人權啦

就好似支國人由細到大都冇民主
當然理解唔到民主有咩好
鬼佬都有Drinkwater呢啲啦
得中文名冇英文名果d多數都柒柒地
香港、馬來西亞、新加坡受英治影響
中西文化結合
所以普遍會改英文名
日本又冇比英國統治 點比較?
唔明關咩事,人哋點叫你係你點介紹自己,有人識朋友要比passport人哋睇?
香港得意在,一個唔識英文既人都可以有英文名。另外亦會有suki, yumiko呢d日文名扮英文名。真係文化大熔爐黎

利申:接收唔到d女叫自己cherry同apple呢d雞名
咁去d非朋友、非同事要睇你passport名叫你既場合呢?

你同同事既話叫nickname都得啦
你去人地國家,又keep 自己identity, 你同支那人來港有乜分別?
其實新加波,馬來西亞都好多人無英文名
唔明點解覺得改個英文名就叫好

新加波有d華人個名難讀,叫人嗌佢initial
例如 Chan Dai Man叫DM Chan,其實一樣得

宜家香港係小學一定要你改個英文名
其實好on9
咁要改埋姓
如果係咁唔想崇洋媚外嘅話
直頭唔需要咩譯音譯名
文件唔需要雙語
睇番台灣身分證就無雙語

但香港社會唔係台灣
香港本身就係雙語社會
Hyper Chan咁樣得唔得
齋聽個名以為佢唔係觀塘妹
性可以唔洗
改自己個名format 去 fit in 人地,都係方便自己jei
咁鐘意自己個 identity,就唔好移民啦。
比例上:香港>馬來西亞>新加坡

咁係我公司都好多人用initial叫法
我以前中學直程所有老師都係用initial識別添好似代號咁
但叫initial有可能會同人重複
有可能會出現敏感詞(KY)
感覺上又冇乜親切感
仲要增高整高個鼻染埋髮
戴埋有色隱形眼鏡
參考 Michael Jackson
其實依家都咩年代,出世嗰陣時就唔應該趕中文名,淨係英文名就搞撚掂,世界通行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞