[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
複姓嘅朋友會唔會仲慘 Au Yeung Tai Man
其實中西合壁就係香港文化
first name用英文名
姓就keep番粵語譯音咪就係體現呢種中西融和囉
同埋identity呢d咁intangible既野唔需要keep係個名到
可以靠你屋企decoration、衣著、習慣、習俗、言行、生活方式呈現
你係咪真係岸鳩你會融入得到人哋唔係由細喺果度大你唔會真係成為當地人 identity同nationality喺兩件事 你去得移民嘅國家都係講integration唔係完全轉化成人哋民族果種 支那人喺殖民 完全唔喺一回事
ok la,都係叫Tai
如果入籍台灣冇中文名得唔得
英文拼音有 Ching chong ping pong 應該改改佢 好似唔係太好
講埋曬d廢話
你英文有番咁上下、你一早識人地既culture, 唔難
我香港大把白人朋友,integration 唔難
加個 Christian name 同改名format 就起曬槓,你留番係大灣區啦
講得啱!根本中英兼備先係我哋嘅文化
彈撚開啦
支那人入香港 你又話佢地唔融入
而家去外國 又話自己文化不能滅
講咁撚多咪又係雙重標準
我屌晒你地老母啦
支那人 支那台灣人 支那香港人
都是劣等華人
不用分得那麼細
你地都是喜歡食白米的賤種狗
鬼佬唔信教有冇Christian name?
香港出世,但身分證無譯音名

就咁first+last name, eg Chris Wong

公司有鬼佬問我中文名係乜,我直接教佢我叫黃大文,咪撚叫我Wong Tai Man,廣東話唔同日文韓文,無得用英文拼架嘛夾硬譯直係唔三唔四
https://youtu.be/p1RKkRCiU90

就算d移民二代,都會面對鬼佬唔識讀d Asian名既問題呢個肥仔韓國人黎

佢有心學嘅就字正腔圓講清楚陳大文三個字點讀
唔洗扮嘢
我從來認為音譯不如意譯
一係叫文翠珊一係叫 Teresa May
唔湯唔水兩頭唔到岸
統稱,即香港人叫既英文名
香港人名係咪已經算簡單,長極有限,又26個字母搞得掂,越南人、西葡語人會唔會仲煩
銀行話就係跟護照空格後係Middle name
其實係英國殖民地官搞掂咗套簡單嘅港式音譯
陳 Chan 差去甚遠 Chen 會近啲
李 Lee 應該係 Lei
張 Cheung 我會串 Jern
黃 Wong 個音調走咗
何 Ho 至少應該係 Hor
睇落變咗法文
Yuki 同 Suzuki
Mann 可以係印度姓氏, 點樣好?

而家港式嗰套已經係遷就緊當時港英殖民地官
想完全脫殖
一係用番學術認可嘅完整方案(而家呢套好唔科學)
一係唔好譯用番漢字
我都中左招
某某協會membership將我最後個字當係其他野 個名得番2個字 要send email去改番
咁如果想人地叫番全名咁填表果陣要點做?
chan taiman 定tai-man
何 Ho 至少應該係 Haw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞