[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
唔係個個都明白 呢樣嘢係好有用
有無人姓Tight
大家去外國重新生活

果下就會但願你一開始既名係一個無左tai man 既
peter chan

你以後條路同埋搞文件手續會方便順利好多

本身Chan Tai Man呢d其實係比唔識英文嘅人
係要用英文嘅情況下用

既然要去外國 仲執住個tai man做咩
洋人又唔識 tai man又表達唔到咩文化傳統
點解唔索性改番個正常英文名

識中文嘅人就會叫番你個中文名
何況日常工作都少人叫中文名

改番個啱自己嘅正式英文名
人地又方便叫 自己又免除好多麻煩
個情況就好似表字咁
用嚟行走江湖 大家方便稱呼

改得好又夾番個中文咪靚
好似鬼佬改中文名咁
施寒微 馮客 伯希和 咁

死執住個tai man好似有寶咁
覺得諗中文名仲煩,一係太公廁一係太老土,又要考慮筆劃讀音
利申:香港一舊水加過hyphen
On9
識大把印度仔改英文名啦
Kelvimder→Kelvin
Sunrinder→Sunny
以中文(漢字)為核心 唔反對

18歲加英文名係任你寫加前定加後
(Chan Tai Man Peter或者Chan Peter Tai Man)
你諗清楚啲「譯音」係咩意思
你指住個用拉丁字母串出來嘅你個姓 照讀返廣東話個讀音就得
樓豬講緊移民(走難)去外國之前改定名先啊嘛(改Christian name)
我就反建議要改不如加個hyphen就算 (or both)
正式登記嘅嘢要跟身份證(護照)名
希臘字母
改名嗰時嘅官方文件(e.g. deed poll)留底
少少唔方便但唔會太大問題
Kobe Bryant用日文做名會唔會畀人笑
係囉

唔明點解咁多負皮
所以好似下面巴打咁講 到埗嗰下已經改啱名係好重要
頭先search改名契 見到廣告500 見到十年前嘅po差唔多200
加hyphen應該唔駛改名契
香港應該冇問題
HR 銀行嗰啲 都慣性Chan Tai Man= Tai Man Chan= Chan Peter Tai Man= Peter Tai Man Chan= Tai Man Peter Chan= Chan Tai Man Peter
好似要填form寫新名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞