[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
最大問題係羅馬化廣東話既問題
無左tone無抑揚頓挫係好奇怪 例如外國人讀chan tai man全部係同一個平調咁讀 所以都會令到唔識中文既人唔知有分別 例如ching chong本來可以有十幾個讀音但去除個tone就變到得返兩種
同埋譯得唔準/奇怪/無統一標準 外國人又會用普通英文讀法去讀
例如何同Ho 文同man 根本就唔係廣東話原本個音
中東 印度 日本d名多數讀錯一兩個音節唔會讀到廣東話面目全非
雖然韓文同樣係三隻字名 但韓文無tone
用羅馬拼音讀個音同韓文音似好多
其實如果真係叫Chan Tai Man, Peter

識朋友時自我介紹時

This is Peter

My name is Peter

You can/could call me Peter

佢地唔會叫你拎証明㗎嘛

我唔信你同朋友講叫佢叫你peter
佢都係叫你 Tai / Tai-man

咁唔熟嘅,你叫返我Mr. Chan 囉

做野/讀書時 可能name list 會寫 Tai Man Peter Chan, or Tai Man P Chan 之類係煩啲
但都係官方咁用

個人見解,討論吓姐~
其實個英文拼音名真係冇用既
講中文既frd一係叫你中文名/英文preferred name
英文frd 就叫你英文preferred name
咁到底個拼音名有咩用
反正移民都大把手續搞
d野好多都係重新申請
英文名改一改都唔算麻煩
除非你唔再用的咩畢業証書
賣哂啲資產
結婚證書
生離死別嘅約章,証明,繼承之類

咁就冇咩問題嘅
大諧: TaiMan
真心強烈建議有學識學貫中西嘅朋友
幫下一代諗番個英文姓氏
Carrie Jan / Carrie Wood
都好過 Yuet-Ngor, Carrie YN Lam Cheng, Cheng L Y N Carrie
是撚但男既叫JOHN女既叫JANE唔撚洗煩
直接改撚走個中文名留返個姓咪算
如果一個名係生活使用率係99%
更加應該加入護照裡面
除非係nickname就唔駛
但peter好明顯唔係nickname
有deed poll架嘛
講到一改名就全部野失效咁
好提議,好似LeAnn咁
點解香港唔可以有自己嘅文化,中國同東南亞嗰啲就係文化,香港人有英文名就唔係文化
我夠知啦,但成日要認證,好q 柒煩
咪又係英國佬教,仲可以邊個諗出嚟
其實Tsz/Sze呢d串法邊個諗出嚟
都唔係voiced consonant嚟,加個z做乜鳩
Tsz仲要冇vowel
想加但係一諗到啲手續就好煩
加上而家所有documents都已經係Ching Chong Chong
雖然英文名係老母幫我改嘅,但係冇加落official name
同返佢哋講香港人習慣拎最尾隻字囉
佢哋Samuel叫Sam, Alexander叫Alex
我哋Chan Tai Man叫Man
Wong Tai Sin 叫Sin
黃改topaz好啲
解黃玉
本身黃氏都係來自佩玉
台灣嗰啲都有hyphen......
小西行長咪改咗做葡萄牙話嗰個Agostinho囉
我老細果D全部都係咁
有D仲加埋老豆阿爺 阿公 太公個名落去
eg. Willian James George Chan
平時都係叫William Chan就算

最好唔好用中文譯音啦 Peter Chan就好
加埋Tai Man就好混亂
以前返工有日本人同事
好多都改英文名 方便D客叫自己
NICKNAME渣
依加佢地講緊寫埋入PASSPORT D身分證明文件
Tsz 以前拼做 Tsze
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞