[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
Tai Man呢d咪易囉
一有Ts- Ch- Hu- Yu- 之類咪煩囉
我幫個仔改名都係淨用英文名skip譯音名
因為係諗到佢個英文名先

乜撚野崇洋媚外,wfc?
反正激烈的海膽都可以係一個名
諗起激烈的海膽
有就有, 冇就唔洗強迫自己改一個

你都on9 , 做埋d咁嘅把撚野不如言行舉措做好d, 令人對你印象好d好過啦

連自己係香港人有一個香港名都唔尊重

利申係外國都冇特別改, 例如陳大文同事朋友就叫我man / taiman, 踢波唔熟嘅人就叫我Chan, 人地都係興直接叫個姓氏
冇錯
叫倩敏、倩儀果啲贏曬

個拼音係 sin Man, sin I 一睇個名就已經我罪我罪勁基督教文化
印仔淨係喺觀塘生活 唔駛英文名
不如姓唔好用音譯,改為:
王/King,黃/Yellow,夏/Summer,馬/Horse,林/Woods,周/Week,錢/Money,胡/Alien,伍/Five,陸/Six.........姓楊全部改成Young,姓李姓蘇唔駛改,鬼佬都有姓Lee & So
大家有乜提供?
你冇英文名既咪繼續冇囉
係香港冇 係外國又冇 你都冇特別損失
個問題係好多人都有英文名
可能有80%-90%人都有
用左廿年既英文名當然想繼續被使用
印仔中東仔個first name唔係單音難讀譯名嘛

中東仔Abdul / Mohammed好易發到音
印仔Narendra Modi又好易發音
其實啲外國覺得你專登改個英文名仲怪
超過20個人問過我點解改個咁英國嘅名
聽落都唔似我中文名
每次我都答佢地:
因為我好肯定你轉個頭會唔記得我中文名
同埋香港有太多鬼佬
所以我地不嬲都會改個英文名做嘢用
但我地唔使自我介紹咁多次
唔使還唔使,但提提大家所有用你名登記過嘅野/服務eg銀行水電煤等等全部要拎改咗名嘅身分證去改服務註冊名

尤其銀行,就算中文名一樣但英文名唔同(拼音名後多咗個英文名)都會有機會唔到數等等
成堆香港人都係gabriel jesus
唔support hyphen嘅話一係就變返空格一係就痴埋(Taiman)
起碼你拎住本護照可以同佢拗Tai Man夾埋先係一個名,唔可以變做Tai或者Tai M.
你中間唔隔開咪得囉

Taiman Chan
香港出張deed poll都係一舊水啫⋯

所謂唔使搵律師嘅英國deed poll即係你自己用word整
樓主知唔知香港人中國人幫自己加洋名呢個行為俾鬼佬笑咗幾多年?
“It is significant to make a change per Japanese tradition and write family name before the first name.” said Education Minister Masahiko Shibayama, a vocal supporter of the move.

啲鬼佬又幾幽默
韓仔啲音譯英文名 一連埋就成日唔識讀
咁無得意譯嗰D姓又點譯
姓譚愛沙尼亞都還有姓Tamm
咁姓趙姓劉嗰D又點算
所以我地咪笑番佢地個激烈的海膽囉 禮尚往來
真係想光復粵語 你個譯名就唔該對返粵拼
叫Cahn Daaih Mahn啦
粵拼陳大文係Can4 Daai6 Man4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞