[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
愈睇愈覺戇撚鳩
乜鬼複姓冇人明所以要改姓
單講越南人好多都係用埋阿爸2nd name 做姓氏一部分
而外國有幾多越南人
唔通佢哋又要改姓
我朋友都試過 要拎公司卡片俾人睇 先證明到佢係嗰條友

但其實公司用/商業用嘅卡片 個名唔係身份證名都好痴線
見過同一個人用兩個唔同嘅姓名 Peter Wong, Alfred Chan咁
都見過啲人份份工唔同名
喺外國 感覺呢啲似fraud
唔係同姓就簽得?邊度咁on9
話怕人誤會Tai Man個Man 係middle name更加有趣
傳統上middle name 係唔會俾人知
原因係古時女巫係需要人嘅全名嚟向對方落curse
咁你自我介紹時人哋點會以為你講埋個middle name
其他地方我唔敢講
西歐地方連pronoun都會問你prefer he she they or others
名對人而言係非常重要
如果你自我介紹完對方話唔識讀而問你有冇英文名
咁係極度唔尊重嘅表現

同樣串法都會問清楚你點讀
例如simon會問係 是芒/是mon/曬文 etc
唔好當鬼佬弱智
摩連奴話佢個名Jose成日畀人讀錯
So true
到依家都未識讀自己個姓既譯音,次次去旅行bk位留surname 一定留自己fd嗰個
去英國旅行酒店front desk 個鬼佬讀過,但唔好意思叫人讀多次,因為會俾人發現連自己個名點讀都未知⋯⋯
根本冇咁嘅需要
人哋印度佬都唔會特登改個英文名。
我覺得幾好
又唔駛改個音 個串法都係撞啱當值officer揀之嘛
認同,我依家都鍾意將自己嘅first name黐埋佢
黃之鋒係國際咪又係叫Joshua Wong
林鄭咪又係叫Carrie Lam
Solomon Yue移去美國咪又係轉用英文名
個名係用黎方便人記同叫
同埋做正式登記既野
拼音名我只服Xi Jinping
趙 Joe
大機會畀人當西班牙文讀ho-4?
但自我介紹過應該會識讀
未見過嘅人就難講
做自己咪得
反正香港=支那 鬼佬理9你
何應該姓Hall
廣東話根本唔係讀Ho
呢個真,永遠都剩係叫中文名中間隻字
啲人會問你之後隻字係咪middle name黎

台灣唔和係咪護照個名係 兩個字中間有-, 所以人哋會讀晒兩個字
你黎旅行就無所謂

但黎長住移民既話

你會接觸好多社交/工作圈子

為左方便同埋令人易記得

改個名行個方便
你啱
唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞