[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
基督徒改英文名好正常
當年基督教傳入日本,有啲架仔都改咗英文名
日文照用假名譯返出嚟
OK 唔叫 Christian name 叫洋名
Wong Ching Man Faye
Tang Yi Wah Suki
我一睇就會99% 估佢係 80年代後嘅香港人
無 Faye, Suki 得三個港式廣東拼音都有 90% 機會係香港人
反而 Faye Wong, Suki Tang 就可能考究吓可能係咪港人移民後代
我想講嘅只不過係咁

BTW 名從主人 我一定唔會質疑人哋個「名」可以出現咩「問題」
譬如「鑫」字,主人話讀監就監,主人話讀音就音,我絕對唔會拎本康熙字典出嚟「指正」人哋話佢個名「錯」咗
最多同佢吹吓水問佢個名背後有咩故事
我覺得咁樣先係尊重每一個人,作為一個獨特個體
文化係一個集合,以類近嘅人集合為文化
而唔係調轉頭由文化定義一個人應該點做
咁樣先係奴役
先有人而後有文化,唔係先有文化而後有人
識人係外國讀書時無英文名,畢業返香港先幫自己改個英文名
係外國有次去郵局攞件 件野收件人寫左我英譯全名加英文名 不過我legal name冇個英文你名 拗左好耐賴死唔走先比我攞翻屋企
基本上當legal name用都唔寫落身份證先on9
中国人寫法
重點係麻鳩煩啊
成日要串自己個名confirm
如果我叫Peter Chan
成件事方便幾撚多
唔洗下下Tai Man on99

次次見親d回教撚既名
都覺得好on9
鬼佬都唔識讀
去到搵班左癌政客,同佢地講政府好似歧視黑人咁歧視你,佢幫你搞場政變都得
識唔識玩㗎? 去歐洲, 改自己名做Mohammed, 殺人强姦都可能冇事
可以keep晒既都唔係好長:
Matthew Tai Man CHAN
Matthew Taiman CHAN

然後可以用呢個自稱:
Matthew T. M. Chan
有d譯音難發音/成日讀錯
Tsz
Tsui

想大家都舒服d姐
去到英國先改係咪好過就咁係香港加名?
起碼張deed poll係英國發出
同埋就咁係香港加名冇deed poll , d文件實比人問
身份認同姐,我寧願麻煩啲,中名譯名最多咪十幾個字母,都想保留返自己文化。反而試過有鬼佬問做乜亞洲人會改英文名,佢完全唔明
成日話光復粵語,串幾粒字都話煩光條撚咩
我想講英文名姐 駛唔駛左膠上身 咁急要消除「宗教歧視」呀?
係咪Merry Christmas都唔講得要講season greetings呀?
你可以保留番你個支那文譯音名再加英文名架,咁撚鐘意保留identity
真係除咗港台韓支先會用英文名,香港人用可以理解,因為不嬲都有呢個習慣。
加多個名有咩問題,又唔會超出字數限制,兩者冇衝突
同埋改英文名都係香港人特色黎wor
定係你廣州人?所以支持粵語但唔保留香港人特色?
馬來西亞都用啦:
陸兆福議員 Anthony Loke Siew Fook
郭素沁議員 Teresa Kok Suh Sim
(呢兩位議員母語都係廣東話,去粵語媒體受訪會講粵語)
讀u果d有錢仔女都係咁改
外國係好跟規矩
香港反而用英文名 john chan 去郵局收野
然後我同佢講話人地寫錯
佢都會照俾
話下次寫翻啱
外國人更加唔識讀
你連住中間要全細楷
Taiman Chan 先得
由其係你新識d朋友
下下要講自己叫咩名都好煩下
同佢鬥左囉
問佢係咪姓名歧視
再屌番佢一樣崇洋既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞