[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
盡快改好啲,去到英國先改會好麻煩,你又要諗英國銀行車牌果啲幾時申請,佢出本新BNO俾你證明你改咗名有可能要等幾個月。。。
點解要加ge
你平時香港就正常
但外國就會變左 少怪囉

即係你明明寫住叫陳大文
但就同佢講話 我叫陳小明
因為唔加hyphen嘅話Chan Tai Man嘅first name係Tai, 喺歐洲所有文件你個名就會變咗Tai Chan
諗起之前俾人拉落飛機既越南醫生David Dao
英領淨係俾左一堆link我叫我自己睇

佢而家個回覆咪答緊你2係點做

其實好多香港姓歐陽嘅人
個英文係
Au-Yeung
有hyphen的

真心唔知上面嘈個名多咗個hyphen好麻煩嘅做乜
姓歐陽嘅人係香港都係咁用開
唔通為咗寫system嘅戇鳩仔唔知人哋個姓有hyphen搞到入唔到就自己個姓都要改埋
本身有個英文名用開嘅咪加入去

冇嘅都無謂格硬加個英文名

就係咁簡單都可以嘈咁耐
剛剛再睇一睇UK deed poll張form
原來喺UK搞deed poll係要搵一個有齊以下條件嘅人簽declaration
1. 唔係申請人嘅親屬
2. 識左申請人10年或以上
3. UK/英聯邦 citizen
4. 喺UK有一層樓
睇完呢堆條件就知喺UK搞deed poll係完全唔可行
要改名就一定要喺香港做左先
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/912447/loc019-adult-eng.pdf

信教咪得囉
應該可以啦
唔係要張deed poll黎做咩
一出香港就唔認既話
正路都係嘅
不過以防萬一都係問一問好D
剛剛send左email
等佢兩個working day覆

唔係掛
佢點收你錢? 收幾錢?
搞咗T5過嚟 唔改啦
Tai Chan咪Tai Chan
Email就2.74磅一次enquiry 包後續email conversation
我第一封email 係喺UKVI 官網度send出去
撳完個send制之後就會問你用邊張信用卡俾錢

如果打電話就會計時間收費
感謝ching
已置頂回覆
準備搞deed poll先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞