[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
佢由tai man chan改到david beckham就真係好猛
係 姓都唔要
其實我嘅情況改唔改都冇乜所謂
改左都只係滿足到自己嘅虛榮心
極醜惡移民既話,可能會改番英文名Richard Billyham
改乜鳩 成日契弟自我降格以為放棄自己文化就等於融入
咁改左名,以前嘅證明文件,如畢業證書果啲點?
係咪每次拎返改為張野證明就ok?
你就自我降格
我將我用左20年既英文名寫入護照姓名有咩問題?
比張deed poll佢睇
其實唔出奇㗎
例如泰國華人有唔少係咁
英文名用泰國名譯音 另外有一個另起嘅中文名
又或者父母係泰國華僑
但個仔係香港出世 咁咪會個姓係泰文(eg 王=saehan) 個名係廣東話拼音
自膠先 王係Saeheng先啱
銀行其實唔 support space, 所以個名係會變 TAI-MAN
唔識秦文,點解王會變Saeheng
啲撚樣話改埋姓喎
It’s Hong Kong culture
支那豬用返啲x z 名啦
想知如果身分證名係Chan Tai Man 陳大文 ,英文名Matthew
咁去外國如果攞passport 可唔可以自己改返做Matthew Tai-Man Chan,定係要另外做改名手續?

Btw 自介唔係講Hi I’m Matthew㗎咩,會講自己係TaiMan?
銀行唔support space (但support hyphen)嘅結果係淨係可以入first name
但如果你護照無hyphen你係唔可以自己/要求佢加hyphen
即係護照Chan Tai Man會變TAI CHAN
護照Chan Tai-Man先會出TAI-MAN CHAN

要手續,而且多數國家會要求你喺原居國家改好先可以當地身份記錄
所以強烈建議離開香港前改好晒先
其實有乜所謂? 改左姓有咩會冇左? 即刻斷六親(父系)定點?
又話保留香港文化
又話捍衛廣東話正體字
結果自己個姓都改埋
係呀 冇野會冇咗
你用殘體字都係冇斷六親㗎
不如全部人用殘體字啦
仲保護咩香港文化嗟
其實你個姓本身真係嗰個英文字咩?
只係嗰日嘅當值職員幫你/你爸/你爺改
尤其Ho Chan嗰啲 根本唔啱音嘅 改個近啲嘅音 或者意譯
改姓我覺得無問題

你中文名無改咪得囉

英文名係譯音黎架咋

無意思

識你既朋友一定係識你中文名

唔識你既外國人一律都係睇你英文名

換個角度睇

英文名係比外國人睇

中文名係比圍內自己香港人嗌
本身英文字母就有好多發音
好似o咁 可以讀ou可以讀aw
啱唔啱音可以斟酌
但音譯有咩問題???
日文韓文名都係用日文韓文音譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞