[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
你寫咩次序就咩次序
你想加前嘅話 Other names in English要寫 Peter Tai-Man
英國高官就算移民後代都係用返上一代改法
priti patel
rishi sunak
連登仔仲搶住去改名
Hideo Kojima 使唔使改返個名叫 Peter Kojima?
Michio Kaku 使唔使改名叫 Chris Kaku?

戇鳩你唔識介紹自己叫Tai Man係你戇鳩啫,就算你介紹完,最後nickname都係會縮短返個名叫Tai,有咩問題?Samuel,Samantha 叫Sam又有問題?一定要叫你full first name?
唔駛 但係除非你好受歡迎好特別 如果唔係 冇人記得你

英文一樣大把少人用小眾甚至非英語系嘅名,係咪全部都要去改名?

Shia Labeouf
Joaquin Pheonix
Mads Mikkelsen
Famke Jassen
irrfa Khan

人哋都未話要改名
成班係到無病呻吟做乜鳩?

要記要接觸幾難都記到,冇心記嘅叫peter一樣唔記得
返工不嬲就記nickname嘅,你香港返工唔熟嘅同事冇啦啦會記中文名?我就未見過有人問嘅,唔好話全名,given name 都冇人會冇啦啦問,中文都唔記得,英文唔記得有乜撚嘢咁出奇?
你喜啦

你改唔改唔關我事
姓鄭可以點改
Cheng

飛走個C
變HENG
再將個G調去前面

尾音加個t

即刻變左做

GWENT!!!

讀音歪歪地都幾似原音
有份醫BJ個護士咪叫 Po Ling 囉,有乜問題?
其實唔係咁緊要,錯咪解釋囉
https://youtu.be/tkZhyNbGWdY?t=191
兒登仔未係外國長期生活過
次次點名點到香港人/支那人
d tutor都讀到大家R晒頭
連本人都唔知係咪叫緊自己
咁就麻鳩煩了
多數要2樣野證明
例如Student card + 銀行卡/信
或者去政府申請張photo card
同driver license差唔多 但冇車牌作用
Jan
印度人, 東南亞人絕大多數都冇改英文名, 都係用番自己語言嘅名, 都一樣可以係外國生存到
我真係唔明點解香港人一定要改英文名, 唔可以用番廣東話名
話自己個名係Tai Man有乜問題?
而且Tutor都好尷尬 自己又好尷尬
你簡晒易讀既名黎比較
Ken Hirai 直頭唔洗改啦
我個friend叫Ryunosuke
因為佢唔想比人叫ryu
所以佢英文名叫Kenneth/kenny
同姓香港都唔得啦
同姓香港都唔得啦
唔得 最後解決到係因為身份證有地址咋
你講嗰啲都讀得出
香港有ng tsz tsui呢類
東南亞有ooi之類 (仲有中間有oe嗰啲)
韓國有Hyeon Taeghwan (頭先隨手search)

唔記得嗰啲主要係呢啲
但如果一堆嘅話 就好難記得

其實好似Mei Ling, Po Ling嗰啲 係好好多
但係人哋睇個名 都好易會stereotype
chan你都唔會直接叫「陳」啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞