[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
得三個Ching Chang Chong支那文譯音會令人有唔好既first impression

改番個正常英文名穩陣
再唔係一改改兩個英文名
我見好多人都有兩個連住既英文名(唔知係咪扮鬼佬d middle name

當然,改名文件要keep實
如果唔係申請野交文件就煩
要改就將個名嘅兩個字中間加返個hyphen仲好
即係陳大文改做Chan Tai-Man咁
否則去到英國/歐洲會俾人當你Tai係first name, Man係middle name
全世界得香港人咁on9 會加英文名係身分証
最好就最多keep返一個中文given name算
e.g. Chan Tai Man = Matthew Tai CHAN
去外國長住既話

認真最好改名

否則你個first name永遠都係tai

陳大文
TAI MAN CHAN

Hi, my name is TAI
諗住照keep中文名
全世界都係照用自己語言個名
係你自己柒先被人笑,我咁多年都無事

張學生證個名變咗 Tai M CHAN
提提大家 香港加英文名係唔駛deed poll
去拎過張身份證就得

而英國嘅deed poll係唔駛搵律師
la
Ch 都還可以發到音
Tsang Tse Tsz 仲尷尬
BTW 三個字都係名
Donald 係名 Trump 又係名
叫邊個都係會應
日本就改番轉頭喇
https://apnews.com/article/c8cec6f9137e47158186dd509aaa72b4
係英國識過好多3個字以上做first name既人
完全冇任何特別事發生

至於人地點叫你係你點自介既事
做乜鳩
你耶教奴隸嚟㗎 改名改到咁奶 你移民係比人同化定係integration啊 我留學都搞到用行我第一隻字咩叫人吔咁叫囉 喺美國大把第二代越南人都喺叫返自己個名喳 咁改法遲早無咗自己嘅identity

改英文名本身就on9
架仔印仔中東仔都冇呢回事
Elizabeth Quat
痴撚線 你唔講仲以為香港人全部都係耶撚 呢啲所謂文化特色同啲賓賓有個西班牙文名有咩分別 呢個係奴役嘅象徵 香港人仲想保住香港嘅文化就咪撚喺legal name 度加個 so called Christian name aka叫個英文名就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞