[正名] 護照英文名冇Christian Name既,建議你地移民去外國之後改/加番個英文名

505 回覆
41 Like 501 Dislike
好似名同字係兩樣嘢
嘩 呢個business model 好正
不過佢逐次收 2.74 佢啲行政費都好甘
我做生意都要學吓
等啲人唔會freeride 成日send email 黎問野
香港本名 : Chan Tai Man
如果你去香港入境處加個英文名: Chan Tai Man Doe
護照寫:
First name: Tai Man Doe
Last name: Chan
在外國如果你既 first name 好長, 即係多個一個 word
通常外國人淨係會叫第一個 word
即係叫你 "Tai" 炸喎
可以改做CHAN Doe Tai Man
咁樣改, 香港要唔要 deed poll 先?
申請 BNO Visa 時, 英國政府會唔會問, 點解你既 given name 唔同咗 (改咗) 先?
掉返轉啊
我係呼籲緊人要喺個名加hyphen令個first name變做名嘅兩個字𠹌埋,而唔係得返名嘅第一個字
淨係加英文名,香港入境處豁免deed poll要求
但英國嗰邊會問,所以無deed poll反而會唔方便
佢豁免姐,但我有錢可以照搞啦
所以Doe一定要擺前
你當你有三個first name
最想人叫邊個咪擺前囉
唔係話你

係話覆你個建議話好麻煩個啲人
UK Visa & Immigration冇覆我用deed poll加上舊名嘅BNO 或者新名嘅廁板
可唔可以申請BNO Visa
淨係叫左我睇官網嘅Visa requirements

UK Visa & Immigration回覆
至於我自己就決定都係唔改名喇

俾人叫做Tai就叫啦
應該習慣到嘅

btw UKVI都幾好搵
收我2磅幾淨係叫我睇website
Au-Yeung 改做O'Young

包你以後有運行
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Darryl_O%27Young
其實係咪上一兩代移咗民嘅香港人都好興改姓
好似上面講嘅Knight(黎) Hall(何)咁
姓高要改姓Cole?
巴打咩事咁急
真心
你都睇左咁多野
整埋先都唔怕啦
遲幾個月都唔大問題姐
我覺得橫掂離開香港去開始新生活 唔順便處理好埋呢啲文件嘢好可惜啫
而且你諗眞啲 除非香港加入英國成為英蘇威北愛之後嘅第五個nation (或者直布係第五香港係第六) 而且香港語(/漢字)同蘇格蘭蓋爾語威爾士語愛爾蘭語一樣成為national language
否則你個漢字名可能從此以後無乜機會再用㗎啦喎
而Tai同Man就從此分手 喺文件上佢地會變做你嘅兩個名 而唔係一個由兩個漢字組成嘅名
其實我又冇必要急住走嘅...

諗起香港件Manchester United Dick
你個姓都唔要?
David Chan 唔得咩
人地一睇就知係香港人好似好啲喎
蛔名
Abdullah
Mohammad
Sharif
Shaadi

見到呢啲名唔開胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞