其實重有咩藉口唔移民?

1011 回覆
1497 Like 203 Dislike
Lm
好憎樓主呢d扮哂睇透世事既人
三十幾低學歷,冇BNO,冇比狗咬果D
點走?
叻人有學歷有資產既唔會因為班五毛PR鳩噏幾句就留港唔移民;
廢柴文盲死窮失敗撚又唔會因為樓主鼓勵幾句就可以移到民。
所以拗都冇謂,未到享受生活既係自己同家人,關其他人撚事咩!
中共擅長滲透同分化
1980年代根本所有華人上層都認同自己係中國人
差在係PRC定ROC
果陣想獨立既人絕無僅有
咩叫低先 asso/HD嘅話仲有機會升返上去
就當係80後淨係會考過嗰啲
錢真點事少
係香港人唔願意做藍領姐
你祖先走難落香港果陣都係搵埋工先走?
香港係東亞既首都
個生活質素同外面冇得比
受難實會降幾級
已經冇
我有幾個point想分享
希望各位思考

第一市容,個城好多有歷史價值嘅建築拆左
好多回憶都冇晒,睇舊相甚至會認唔到個地方
有時見到屋企附近嘅老字號、小店又俾地產霸權搞到生存唔到
呢種沮喪對於我呢種由細到大同一個區長大嘅更加明顯
但見廣東同澳好多舊區建築仲健在,更加唔駛講愛丁堡、布拉格呢d名城

第二語言同埋小朋友教育,我有小朋友
好在唔係住支那人多嘅區,但見到越來越多蝗話人搬入
呢種銀耳聽多左係好燥底,更加唔想小朋友被同化
教育而家好得人驚,睇佢d教科書有意無意滲入意識形態
幼稚園已經係咁,中小學仲得了?

第三係個人文,小弟算係有些少見識
遊歷過英國同歐洲數國+省港澳各地
在外往往同本地人都好容易傾得埋,佢地好主動
因為咁好易識到朋友,呢d就係人情味
而香港呢樣野,絕對係一大缺點
下下都一開波就踩人,完全冇同理心,更加唔好講人情味
細個可以同鄰居同公園小朋友玩埋一齊
大左喺街主動少少d人都以為你係賊避之則吉
工作上同事互不信任,惡言相向見怪不怪
呢種環境你覺得健康咩?而家香港好多人都有情緒病

第四當然係政治原因,相信呢度唔少人祖上有偷渡或者走難經歷
唔想d財產冇晒,又或者因為過去言論被清算
甚至將來會過新疆式生活
喺支那見你香港人就唔招呼、唔請你做野
呢種生不如死嘅環境
唔係祖上黑五類經歷如出一轍?
有d香港人就係咁,講金唔講心
永遠停留金字塔最底嘅basic need
支那好識用血統論統戰人
澳洲講支那入侵本書講佢學有專門嘅department統戰海外華人
你學啲咁深嘅英文對英國人嚟講就有用啫,你同美國人講佢可能都唔知你講乜.
就算你口音好native
second language都係second language
溝通到、生活到已經夠做
英國講個入籍要求,就係等同IELTS4-5分
要考到唔難,識少少英文都6-6.5啦
所以估唔到
香港會變到好似當年上海、仰光同埋西貢嘅後塵
已決定移民

但冇錢

靠讀書
做過一個50分鐘既閱,聽test 係b1,好似係4-5定5-6分
知識改變命運
而家經濟差,讀下冇壞
技術移民
技術移民,高質
人各有志
有人想留守
有人想走
唔好係咁叫人走
有小朋友就最好走
係4-5分
但個人認為,當地生活最好到6分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞