其實重有咩藉口唔移民?

1023 回覆
1525 Like 214 Dislike
打算下年去一轉睇樓
年尾走
無計,好多人未出社會唔知世途險惡
一時話中共唔想人走 etc

一時又移民律法想人走 / 有人想睇人仆街 etc

兩邊邏輯上都好似成立

Btw 我剩信:條路自己揀,仆街唔好喊

留既走既都有自己既理由,係應該互相鼓勵而唔係互屌
如果飛得我都會咁做,積蓄夠full pay 一個細細既Terrance house, 起碼解決左住先
所以呢個就係你走嘅藉口?
612之前已經好多呢啲論調
其實你哋係咪同一班人黎
真心出黎做冇幾年野或者fg
去讀書去搵工都要有舊錢夠你生活先啦
屋企本身冇乜 又儲得唔夠你教下d手足點走?
真係講咁易咩
其實香港最後變成點都與你哋無關啦
開呢個post係為乜
屌咁你自己都唔肯定啦 你又有冇諗過走嗰班都可以大部份都係你講既「好多包袱冇辦法罷工買贖罪卷」呀
根本唔知到底走同留既人係咩背景就開地圖炮屌鳩人
照你嘅講法由頭到尾唔使抗爭啦
戰力懸殊
69出嚟行吓對面出老解 直接全部人死晒啦

所以咪話你喺個象牙塔入邊
其實冇錯
對好多人黎講移民係捨易取難
伏味濃
有班人根本冇諗過走,就想其他人做錯決定,冇左香港安穩生活
香港有屋住有工返嗰班走乜柒
你唔反抗根本香港生活仲係easy mode,去外國變返新手
咁on9嘅嘢有幾多人會做
錯啦依家已經退化到話水電工牌好易
一係倒垃圾洗碗啦
有無信用唔係你話事 係黨話事
罷你老母臭閪嗱
上面覆咗你啦
我department 40幾人罷工得返2-3個藍屍返工
老細都G持我地
唔撚回?
選擇性失明?
點呀spin唔撚到呀?
我上面先屌柒佢開地圖炮
唔夠人講就龜縮回其他人搶道德高地
食撚屎啦叫佢
得罪講句,而家有能力走嘅人,有幾多個真係落場去過前線啊?班手足有一半係高中/大學生,而家邊有經濟能力走啊?
七老八十都要逼人去外國適應 到時人生路不熟 又唔識溝通 日日屈喺屋企悶悶不樂可能仲衰
懷疑樓主應該係斷六親自己走嗰類人嚟
咪係,成世人洗碗好有意思?
你太灰啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞