英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
英文記26個code就OK啦,記憶力驚人可以記得曬咁多個中文電碼?如果咁都記到可以用utf-8打emoji啦。

夾硬要做,都冇話唔得嘅,英文電腦keyboard就26個key夠用,試下發明5000個掣嘅中文keyboard。
日文其實都係拼音文字啦,50音平+片假名即係50個字母大小寫。源於中文,但改進咗,已經進步過中文好多。
唔算,好多唔合邏輯嘅問題
中文注音 =/= 中文
你諗真啲未?
我用26字母就寫到一句英文完整句子,你用中文注音寫唔寫到?
i know chinese but i dont understand
你都弱智
中文拼音=中文
你知唔知自己講緊乜?
你所講嘅programming去到最底都係啲0同1 嘅logical gates,program用英文寫只係因為美國發明第一部電腦,而且由先由英國到依家美國都係世界第一強國,文化影響太大,如果有人去整,啲program譯做中文係冇問題,反正最尾都係譯做binary code。

理唔理性係一個人本身嘅思考方法而決定,思考經常有邏輯問題嘅人唔會因為學咗某一種語言而變得理性咗。
唉膠吐屎姑拜筆士
仆街,我個keyboard 200個掣都冇,打唔到中文。
冇錯係拉丁字母,分別係英文係用26個字母做文字載體,中文就係用幾千個圖形文字,除非你去搞中文拼音化啦
你意思係台灣人平日寫書寫報紙出facebook係直接用中文注音唔用漢字?
一個表音一個表義
其實講到曬氣,最多只係prove到英文喺某啲情況下係方面啲,同佢所講英文理性過中文係冇任何關係。
拼音字母簡單到爆
其實大陸試過教小朋友學拼音書字之後先學漢字,結果佢地認字快過同齡人好多
你識個字根咪估到
漢字就係一種落後麻煩既活化石,早就應該淘汰,好似越南人咁樣新年玩下書法就夠
我上網睇過一個網講,中文母語嘅小學畢業生睇中文報紙唔會遇到乜嘢問題(當然唔包括一啲專有名詞),但英文母語嘅小學畢業生睇英文報紙經常會唔明。我上網做過vocab嘅test,大約識七千幾個字,睇一段英文報導都好吃力,但我小學畢業(我估識未必多個六千中文字)睇中文報紙冇乜問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞