英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
以子之矛攻子之盾,聽過未呀
i am very thanks them
don don don donki
咁*
係你雙重標準姐
唔好乜都話人雙重標準啦

Logic 1: "英文出現「從未見過嘅名詞」,發現係old english's vocab,推測唔到咩意思,現實唔太常用,可以唔理"

Logic 2: "漢字出現「從未見過嘅名詞」,發現係文言文「芻豢」,推測唔到咩意思,現實唔太常用,可以唔理"
-Worker
-Teacher
-Lecturer
同為職業,反而中文嘅話變咗
-工人
-老師
-教授

冇得咁比啦
小學教查字典都有學過豕字部,好自然會估係同豬或者牲口之類有關
Btw, setup (n.) 做動詞應該係 set up
鯷Anchovy
鱈Cod
鯖Mackerel
鯛Snapper
鱘 Sturgron

我依家用常用字,你覺得第一次見,中文定英文夠知道係魚類先?
英文 vowel o (字面上,非KK音標之類),e.g. hole, post,好似唔係單韻母,而係雙韻母
鱷 Crocodile
鯨 Whale

我依家用常用字,你覺得第一次見,中文定英文夠知道係魚類先

Sorry,答案係中英文都唔應該係魚類
(鱷魚非魚、鯨魚非魚)
係,但上邊嗰位人兄就估咗做同「食草」有關嘞,因為有個「芻」字,所以估咗係同「反芻」有關
(當然佢好誠實咁冇 Google 到,係好值得讚賞...)
你咁講
Jelly Fish係fish?
Crawfish又係fish?
依家係講緊大概意思,未去到分類呀。

鱈,你起碼get到係魚類嘅嘢,但cod你會get到啲乜?
直必腸係咁解
所以要好好去守護住
所以有啲常用字咪可以估個大概囉 (當然好可能只係流於語言分類,但係係錯既資訊)

反例:

Pufferfish 河豚

Pufferfish, Jelly Fish,你起碼都可以get到係fish(西方人觀念)

但Sorry多次,Pufferfish 係真係魚類
我想講既係,如果你係漢字 native speaker,你會好容易出現「漢字好簡單、漢字好有系統」呢類想法,而且由細到大、中小學定幼稚園,中文老師都係咁教你既。

但係我想講,呢個想法只係 bias 嚟,其實英文有好多嘢喺某方面,都係有過之而無不及既。最起碼文盲呢樣最 practical 既問題,英文係唔會存在先
點解講到好似好新穎咁
唔係幼稚園k1/初小就開始教phonics?
真心問
我自己初小學校教
我仔而家就幼稚園教緊
因為你係屋企唔係用英文
第二,香港人學英文嘅課程係以第二語言為基礎
望下sg嘅英文教材先
睇到我都1999心諗關直必腸咩事
RN表示都唔係太識依個病
學到野

任何一種語言去寫學術名詞(特別係醫學),係第一次見都R哂頭啦
胺多酚,胺基酸你第一次聽會唔會估到係乜
中文何嘗唔係
鯨魚唔係魚都用魚字部啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞