英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
i am writing to argue that why i have a goodest English
騰訊定係華為,都話自己發明咗一套程式語言,結果都係base on英文。我明你想講乜,當然可以寫個中文嘅compiler,例如將「如果」變成「if」,但論實用一定輸啦。同埋programming唔只係source code,仲有documentation如果用中文寫,會變到唔清唔楚錯漏百出,有好多意思表達唔到。咁可能係我理解能力啦,英文doc從來都睇得明,中文doc成日都睇唔明。
所以咪話唔係理唔理性問題,只係方唔方便問題。
理性感性完全係你地主觀感受嚟

如果真係要講唔同嘅 其實應該話mandarin同英文係表達邏輯上有分別
mandarin容許嘅spontaneity大好多 可以話係隨性好多
英文係相對嚴謹
我可以諗到嘅例子,中國過去幾百年出唔到幾多個科學家,工業革命,資訊革命,完全係由西歐語系嘅人領導,真係純屬巧合?!你可以話同語言無關,咁我駁唔到,因為冇直接證據嘛。我只能夠講語言模式直接影響思維模式。
事實你所講嘅嘢原因可以好多,政治問題,歷史問題,經濟問題等等,而你係冇有力證據證明同中英文有關。
易係容易既
但廣東話既趣味性一定係正好多
呢個直情歷史,社會文化問題喎
法律絕對唔會以中文為準
中文寫下詩、作下曲就得,但凡要求精確既情況(學術、工程、商業、法律)都係唔夠印歐語系清楚
語言文字就係文化嘅一部分, 點都有影響
另一例子係韓國某航空公司,機師自從轉用英語溝通之後失事率大降
大陸同台灣?
我唔知係你哋係咪聽陶傑講英文比中文理性。
同埋上面講果堆嘢同理唔理性有乜關係?即係歐洲有文藝復興,開始講求科學,又開始講求法律等等,佢累積咗幾百年經驗,當中可能有好多嘅try and error,咁發展得完善啲絕對合理。但咁都係同理唔理性冇關。
點解boy=boy?

點解cat=cat?

男= 用力姦田

貓= 動物 狗找邊 + 喵喵叫
有個歷史研究講法係歐洲國家多競爭大,要不斷求進步,促使現代化。中國就一個君主玩晒。

語言我認為原因唔大
其實話英文理性過中文好簡單,你舉到啲例邊一啲事係英文表達出嚟就啱,而中文無論點表達都有膠誤。
國際航線一早已經英文,講緊國內航線韓文轉英文。篇文好似話講韓文有好多禮節嘅文法要守,來不及表達飛機出問題撞咗,轉曬英文之後簡單直接。by the way搵唔番原文勿㮑
其實話英文理性過中文好簡單,你舉到啲例邊一啲事係英文表達出嚟就啱,而中文無論點表達都有謬誤
咁同理唔理性有乜關係?
yes u are right power powerful
典型例子:「兒子生性病母倍感安慰」
當然呢個例子有啲極端,但中文就係咁,唔同人會睇到唔同意思,我定義呢啲就係「感性」。我搵到其中一個原因,英文同其他西歐語言,除咗標點之外,字與字之間係有space,唯獨中文係冇呢樣嘢(點解)?
你唔好為拗而拗喎
佢呢個明顯係fonts嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞