英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
1. 書寫系統(Writing System)
中文書寫系統榮獲全球最難掌握嘅書寫系統之一
你唔單止要死記過百種部首同部件,而且要死記由兩者交織組合成既一舊舊文字,字數超過 5 萬隻

而英文就大家都好清楚,99%既詞𢑥都係由 26 個拉丁字母組成

中文書寫系統與楔形文字(Cuneiform)同埃及聖書體(Hieroglyphs)一樣位列於全世界最古老既書寫系統之一
兩者都係由象形文字演變出來成為方塊文字
已絕種既Cuneiform 曾經係波斯、巴比倫、亞述、亞美尼亞等國既官方書寫系統
而中文書寫系統得以保留至今,實在係非常之神奇

2. 發音規則
相比起西班牙話依啲發音同拼法較強既語言,英文比人屌慣發音冇乜規則
但同中文比較既話,西班牙人會話「我投降了其實英文都唔係咁差啫
I go to school by bus
另外就係中文人學英文既心態同英文人學中文既心態有好大分別
我地一開始會當英文係象形文字既延申,好死板咁去死記每隻vocab既串法同大概既發音,然後慢慢先了解到原來背後有套發音規則可以更方便咁記vocab
英文人學中文時會將佢視為另一種系統,佢地會問好多問題去了解一個字點黎,點解要咁寫法,點解要咁讀,去摸索背後既規則,然後慢慢發現原來大部份既詞𢑥同發音都係要靠死記
you right you so strong know this shit me so wet
完美呈現 英文都唔易
拼音呀
“methemoglobinemia” 你唔使聽人讀過,自己都可以估到七八成
「共」「死」「全」 就算係簡單嘅中文字 ,如果你無聽過嘅,都唔會識讀
姐係 係咪讀好啲 aeiou 背vocab好啲 ,最近比vocab搞到有啲迷。
diu, no chinese
i diu le lo mo chow hi
u want do what seven??
if you want 1on1 ,u come
i fight,u,u know??
my power powerful
KO you,you sun of bitch

不過中文表達倒ge野可以細致d
日文原本無漢字加入 都只可以好含糊表達件事
變相英文表達通常係好簡單同直必腸
例子
我叫個鬼佬幫我改cv
我寫assist the team to setup the server
佢改做setup the server就算
佢覺得我之前寫得好長好沉氣 表達倒就ok
中文正好作為同一語系唔同語種既共同書寫系統需要

現實中,廣東人、上海人、四川人、北京人用母語口語溝通唔到
但大致上有共通書寫系統

如果行字母表音,就不利漢民族想像
想維持統一既,唔會放棄漢字
Diu,no chinese
My power powerful
但英文見到從未見過嘅名詞就真係企咗喺度
我諗無人可以認識哂世界上所有疾病同生物,但譯做中文表達,都可以大概估到係乜,英文知個詞語點讀有咩用,都唔知點解
英文就係因為成日一字多用,有時重難明過中文
i diu le lo mo chow hi
u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come
i fight,u,u know??

my power powerful
on9, 英文字母係26個,但個組合係成千上萬
一個native speaker識既vocab要係座底一萬以上

如果你認真計組合仲恐怖,當每個word 5個字母左右,要26既5次方先玩得盡
aeiou喺英文拼音入面係最唔規律嗰5個
另外嗰21個學好先啦
其實只係識基本文法加不停學生字係咪都夠用 想提升speaking同listening
所以都係睇教育系統係邊個控制。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞