英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
我唔知有冇人屌們做歐化中文,而哩個我覺得有啲係為屌而屌,有時你冇果個意思就要造一隻新字/借其他字/或者借用其他語言嚟完善自己。白話文運動,中文都吸收咗好多外語元素。咁唔通鬼佬又屌英文用wok,bak choi咩。

btw,很受歡迎應該已經說明咗多個
Btw, 現代粵語都有些少屈折化。

例子:
係唔係 hai3 m4 hai3 -> 係咪 hai3 mai3
可唔可以 ho2 m4 ho2 ji6 -> 可摸以 ho2 mo2 ji6
應唔應該 jing1 m4 jing1 goi3 -> 應明該 jing1 ming1 goi3

所以詞綴 m- 係講緊否定意思
我諗母語真係死記。
你講廣東話會唔諗下邊個動詞,邊個名詞,你會唔會睇下隻字個拼音點拼先講?
但係(漢)分唔到這一班的老師係講緊一個定多個,但係英文就逼住你隱含呢個資訊,有好有唔好既。好處就係逼住你講清楚單眾數,除非條友講大話或者唔合grammar。我估前邊既人呦緊既就係呢樣嘢

Btw, 認同你唔應該係唔係都屌人歐化中文,應用就要用
追鋪成日終於見到依句喇
這個班的這些老師受各位學生歡迎
這個班的這位老師受各位學生歡迎
其實我已經講咗,我無直接證據證明到,但基於個結果我相信係。亦都更正咗,重點係字母嘅發明,而且唔單單指英文。

英文多數用喺代數

其實多數用羅馬,拉丁字母,日本字母都見過但少

咁你用abc同用甲乙病有乜分別?

英文可以拆開變符號,例如function of x用f(x)就代表咗。漢字一係拆開筆劃,結果變咗日文咁,都係發明字母取代。
追po追到第6頁,都無人講標點?

呢個世界好現實,中文係易既話,做左國際語言好耐啦
點解咁多負評
我完全同意樓主所講
睇自己仔女成績就知英文易啲掌握
不過難精咁解啫
的確係太clumsy
好嘅英文應該係用最少嘅字
表現出最精準嘅意思
杯 校
呢兩個字如果未學過,你會唔會覺得佢係植物?
總有例外既。
其實我已經講咗,我無直接證據證明到,但基於個結果我相信係。

如果你真係咁著用性理,我建議你去睇下一啲同邏輯/ 講謬誤同講思考方法既書。而唔係你不停搵啲唔不相干既例子去以為證明到你相信既嘢。
英文先至易認
Pneumo-: Prefix 有關呼吸、肺
pneumonia=肺炎
pneumothorax=氣胸
但係喺「寫好一句中文」既角度係累贅既。現實冇人會特登咁樣表達,但係英文就好自然喺語言文法層面強制隱含咗呢類資訊 (e.g. -s, is/am/are)。當然,英文已經唔係太屈折,保留唔到好多屈折變型
但係中文都有好多呢類「例外」。所以其實客觀嚟講,中英文造詞 logic 真係差唔多,只不過好多人會俾佢哋個表面形式(方塊字、線性文字)呃咗
P.S. 中文標點符號系統係吸收自(抄)歐洲語言堆標點符號既。
但點解心有關既醫學又叫cardiac
但心臟病又用heart
連鬼佬都up唔出啲醫院分科既名
其實我覺得香港英文慢慢差嘅原因係好多人唔夠膽講出口
個恥笑文化太嚴重
好驚一講錯就俾人笑到面黃
或者覺得英文好喺香港就係理所當然嘅事

btw想知剩返嗰1%唔係用26個英文字母拼咁係用咩
我覺得英文差係理所當言既事,second language差有乜咁出奇,甚至可能對比其他地方,香港人英文算係咁
做唔做到(全球/地區性)國際語言同易唔易學/用關係唔大

拉丁文嘅屈折好複雜
但係佢由羅馬帝國直到十七世紀都係歐洲嘅共通語

英文喺戰後成為國際通用語係因為英帝國同由佢衍生出嚟嘅美國勢力龐大
應該係指加左附加符號嘅字母 如ç
其實唔係寫唔到,不過中文始終係分析語,要再包含呢種訊息就要再表達,當然用個們字就無事,不過上面例子係避免歐化,語言每刻都變緊,我覺得呢個情況加個們字係可以。
其實除咗政社同文化因素,漢字最大缺點係難以資訊化。

例如,字別同同邊旁造字係漢字最大特色,但係基本上係呢個 unicode 年代,你係難以造一隻新漢字既。久而久之,文字就應付唔到急速變化既語言,造成今日廣州話好多字寫唔到出嚟既情況。

電腦年代之前,漢字字形同字體係好自由既,你鐘意可以自造一隻新漢字出嚟,大家睇得明就得。其實同英文 selfie 一樣,都係網路時代自造詞。但係 unicode 出現就限死呢樣嘢,每隻字多一劃少一劃都係限死,唔符合漢字嗰種特點
大概明你想表達咩
但係 造字同用語素構詞係兩樣野嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞