英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
你未見過abc咪又係連cat都唔識讀

漢字啲形聲字咪又可以靠睇聲旁大約估到聲韻,當然現代發音未必同舊時嘅發音一樣

漢字啲生僻字你話唔識讀,其實同你唔一定識ghoti點讀一樣,純粹係因為你未知點讀

不過你要喺表音方面將表音文字同表意文字作比較,表音文字點都係會比表意文字優勝
其實你強調你係英文系出身就得
唔該唔好拉埋我地語言學落水

我讀左4年語言學(中大) 都冇聽過你呢D論調

又或者你利申呢啲係你嘅個人睇法就得
聽講好耐之前係會讀埋個k音
你條垃圾廢jei
Ling + Applied Ling *咳咳* 仲有JD, 講野細聲得個你?
正確
呢類詞嘅德文同源詞仲係會讀個k-音
所以某種度上,漢字都係「表音」文字,大家打和
佢係話英文同邏輯有乜關係。
即係你中文一個字可能更多既bit,但你最多係指出要更多既memory同storage 成本,但唔代表中文既compiler(如果有的話)會唔乎合邏輯。
我係好廢架 不過讀過MPhil 報緊博士咁解囉

唔再單單打打喇
我議事論事 平心靜氣問你 你嗰啲講法係出自邊個人把口?
如果係中大、港大語言學嘅教授講嘅 唔怕話我知係邊個
Stephen Matthews? V. Yip? 李行德?潘海華?Cathryn Donohue?
等我去問吓佢地有冇咁樣教過
佢係話英文同邏輯有乜關係。
即係你中文一個字可能更多既bit,但你最多係指出要更多既memory同storage 成本,但唔代表中文既compiler(如果有的話)會唔乎合邏輯。
其實兩者結構都似
主位賓定狀補 都可以apply 到落中英文到
但我覺得中文發音對鬼佬黎講好難
For reference:
methemoglobinemia
= methemoglobin + -emia
= met- + hemoglobin + -emia
= meta + hemo- + globin + -emia
= 多/後/氧化 + 鐵 + 波/球 + 血
唔理「meta」都會起碼估到依個medical term係同「血」「血紅蛋白」依啲嘢有關
Source: 上wiki摷啦
個 conclusion 係咁
唔會好似你d 低能仔 quote references / sources
Mphil 就唔好出黎柒
我JD 出黎,每個月油錢同隧道錢多過你 research allowance

利申:連登車台霸主,屌打CU HKU 仔
就算係 conclusion 都應該會出自某人把口
up唔出係邊個學者講???

「唔會好似你d低能仔 quote reference source」
睇嚟個個研究生都係低能仔
陰公! 我篇MPhil論文有十幾版reference 咁咪代表我超低能
幽佢一默啫
既然人地要靠踩人去墊高自己
我樂於助人 咪配合吓佢咁囉
中文compiler係有嘅,但據我所知,支國人自己都唔L用,用腳投咗票啦。

另一例子係數學上,好多concept係要用符號去表達,例如微積分兩個符號,都係拉丁字母演變,如果冇發明字母,如何發明數學?冇數學就更加冇電腦。

或者個重點係字母嘅發明,唔單只係英文。用漢字寫數學formula嗎?可能要等多100年先有人發明到相對論。微積分已經夠難,仲要用象形文字去寫?愛因斯坦都要投降。
多謝你提醒 佢鬧我垃圾個下 我係有啲嬲
不過衣家冇野喇
你就低能論點

唔知「波」同「泳」有咩分別呢?點解我未見過呢兩隻字,但係我都估唔到佢乜意思?剩係估到同「水」有關?波同皮有關?泳又同永有關?

咁英文都得啦
Psychology
Psychopath

Psycho- 咪係類似漢字邊旁囉,同心理有關, -logy 就係學科咁解,咁英文宜家又點會唔係知個音就知個意?

除非你話英文人連 Psycho 都唔知咩意思啦,但我夠可以話漢字人連「水」都唔知咩意思。但咁樣嗌係冇意思,我想講既係英文同其他西歐語言都有表意功能,知其音亦可知其義,同漢字其實冇乜分別。唔好講到詞根係漢字既專利先得架

會唔會係你自細好多主流香港人踩低英文同抬高漢字既biased思想咋
個分別係乜?
數學公式大部份係用阿拉伯數字+付號(+-x/=…),英文多數用喺代數,咁你用abc同用甲乙病有乜分別?
即使我當用英文表達數學方便啲,咁同英文比中文理性有乜關係?
而你所舉嘅例子基乎都係講到英文比中文便利,但講唔到英文比中文理性。
(ENG) Teachers in this class are favorable by students.
(漢) 這一班的老師很受學生歡迎。
(歐漢) 這一班的老師們很受學生們歡迎。
(粵) 呢一班啲老師好受啲學生歡迎。

(ENG) The teacher in this class is favorable by students.
(漢) 這一班的老師很受學生歡迎。
(粵) 呢班個老師好受啲學生歡迎。

除咗廣州話係有分別,現代標準漢語(中文)除咗加"們"字 (因為會俾人屌做歐化中文),仲有冇其他準確表達方法,可以完整表達到英文原句意思?
中文我覺得有必要分清普通話漢語同廣州話粵語。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞