英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
但英文係歐洲語言裡面差不多最易學
會俾其他歐洲人屌粗疏?
重新學起英文應該典學 有無影片睇
樓主真係低能…
選擇性睇…

明明中文字個個都可以咁
但…佢明足以察秋毫之末,而不見餘薪…
香港咁多人近視同呢個有冇關係?
當時有機會接觸西方文化的新井白石最先提出西方的表音文字,優於中國表意文字。1713年至1715年,他寫成《采覽異言》及《西洋紀聞》兩書,在《紀聞》中說:「字母僅廿餘字,貫一切音,文省義廣,其妙天下無遺音……漢之文字萬有餘,非強識之人,不能背誦;且猶有有聲無字者,雖云多,有不可盡所,徒費其心力云云。」往後他在《東雅》一書中,進一步批評日人過份使用漢字,令漢、和字主客顛倒。1719年,西川如見亦在《町人囊底拂》批評:「唐土之文字,其數多、甚難,為世界第一。外國之文字亦通達人用萬事,無不足。」

往後數十年,帶有日本民族主義色彩的反漢字聲音陸續浮現。從1785年起,本居宣長宣稱中國、印度話乃不正之音,有別於由五十音構成的「皇國正音」,這些言論又披上神秘色彩,提出日本本語得自神傳。這段期間,日本文化界正爭論遣唐使之前,日本上古是否已出現神代文字,以此力證日本文化並非在漢文中孕育,這些爭議持續近百年,最後雖然神代文字多視為虛構歷史,但反漢學的思潮已漫延。

1798年,裹本多在《西域物語》說:「支那之文字,僅行於東方之朝鮮、琉球、日本,北方之滿洲諸國,西方之東天竺之內。西域之文字二十五,歐羅巴(歐洲)諸國、亞墨利加(美洲)諸國、亞弗利加(非洲)、東天竺南洋之諸島、日本南洋之諸島、東蝦夷諸島(俄國千島列島)、堪察加、北亞墨利加大國,皆用此記事。雖各國各島言語各異,用二十五字無不可示之物。」
世事嘅嘢唔一定係linear relationship,可以係中間剛剛好有個sweet point,字母太少or太多都唔好。歷史上大部分人類語言進化都走向字母化,最多都得幾十個,just enough就夠,已經證明咗個sweet point係邊度。
中文識幾千隻字就可以明大部份日常野
英文識幾千隻字都仲係好似文盲咁
英文好多讀寫不一致
呢個先係麻煩所在

其實冇一個流通嘅語言係完美絕對容易
點都有佢好處 同你接受唔到嘅麻煩
乜都未學過講經咩
問題係 杯 校呢啲字
小學幼稚園點都有學過
唔需要估

但松柏呢啲 真係有學過少少部首 造字概念 或者睇文章上文下理 都知木字旁嘅呢啲字係植物名
因為果啲語言去唔去中文可以有聲調依個「sweet spot」
世事既嘢唔一定linear relationship,歷史上大部分人類語言進化都走向字母化,嘩,你講句野可以後邊就即時矛盾。

你自己諗世界文字只可以單向向拼音文字「進化」咪就係linear
係咪唔知咩叫原生文明﹖次生文明﹖
古中國、古埃及、古巴比倫、古印度係世界四大古文明
其一得中國用表意
其他文明基本上已斷…
之後只有次生文明(講衰啲只係抄原生文明出來既文明)
果啲文明因係炒出黎,用拼音文字就方便抄…
之後就繼續生出次次生文明次次次生文明…

根本就唔拿係「進化」去拼音文字。
睇下日本五十音就知…所謂拼音文字係點黎…

就係一個次得文明去借用原生文明既文字去表達自己既民族既語言。
唔係文明有「進化」
而係只有中國依個無死到既原生文明。
英文prefix suffix 都唔係象形會意
的確難記 又好似唔make sense
只係方便你點讀

漢字部首已經有象形意思
bird 呢個字 真係聯想唔到係隻雀

就好似元素週期表
見到英文 可能要重個group 睇佢咩性質
但係中文嘅話 可以睇到讀音既睇到個元素喺室溫下形態

F Cl Br I At
全部Gp VII 都知halogen 唔係氣體就固體
但就咁睇又點知邊啲係咩形態? 有冇例外?

變返中文
氟 氯 溴 碘 砈
气 字嘅就係gas 石字邊就係solid
但唯獨Bromine 最特別
佢係liquid 就從三點水就得知

氫 氦
鋰鈹硼碳氮氧氟氖
鈉鎂鋁矽磷硫氯氬
鉀鈣

就咁睇部首都可以知道個形態 同大約英文/來源地嘅讀音
其實是撚但啦,你哋啲大中華膠最鐘意相信中文宇宙最強,隨便啦,唔阻你同啲支國人民族復興。
be fair to compare

ask someone who is an arabic native speaker, of course never learn English and chinese

and then ask his opinion after trying to learn those languages

Lots of samples will be needed but it matches your concern, then
日本仔思想超前我地一百年有多,傻鳩香港人又要愛支又要港獨,精神分裂咩
你心愛既中華一早死過兩次啦
自己睇下南北朝前後有咩變化,或者蒙古帝國前後有咩變化,傻鳩
去搵兩個普通嘅小學三四年級小朋友(唔好精英,智商一百嗰啲)。香港,台灣啲可以讀到普通報紙,例如明報。一個英國的小孩,你試吓叫佢讀Times,笑話。Sun, Daily Mail 都未得。
我讀U時睇Times,啲鬼仔覺得不可思議。佢哋覺得太深。

中文,只要唔係專有名詞,你可能唔識讀,但會估到個意思。但英文有啲困難,尤其美國佬好鐘意用深字,反而英國佬正常啲!
On9
咪又係「拼音腦」
through, throughout, tough, thought, thorough, trough, though, throw and Thoreau
淨係描寫意境中文都贏好多
成語個d更加唔覺得英文既phase 會靚d
杯弓蛇影 水月鏡花 眾矢之的
好多個意境都好靚
套發音規則係點樣?

用字母既概念去理解中文字都幾戇鳩
雖然語音字母係世界係主流
你學識英文26個英文字母, 學識日文50音唔代表你識英文/日文既生字
例如學"山"呢個生字, 英文要識mountain 8粒字母/日文要識やま 2粒字母先等同"山"既意思
中文字本身係帶有意思既單字, 而字母只係代表發音
無錯中文單字有成千上萬個組合, 但有邊種語言既單字唔係有成千上萬個組合架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞