英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
1st language係英文所以易啲
咁同我話1st language係中文所以易啲有咩分別
中文好玩在 四字成語 同諺語
重有文言文
都唔係用日常用字
拋書包特別爽
嗰感覺似啲人講嘢quote 沙翁咁

中文幾特別
但因為象形文字,好難好似拼音文字演變
不過現代中文,用法用字,已經好歐化
yes Chinese is shit
英文係理性語言,中文係感性語言,英文完勝。
論實用性英文一定係先進過中文,英文在科技法律經濟等嘅層面壟斷成為世界主流已經證明一切。
但都唔會話中文完全無價值,當係藝術和歷史價值保留已經足夠。
月份都係Latin演變啊
英文係理性語言,中文係感性語言

點樣得到哩個結論
冇英文都好難孕育到今日既數學表述方法
會唔會係阿拉伯數字先係重要?
太多
例如你見到最logical嘅programming language一定係英文唔會係用中文做基礎。
又例如寫大學理工類嘅學術論文,都一定用英文唔會中文。
用中文寫法律嘅地方都係出事,例子係中國憲法。同埋睇吓強國口交部啲發言就知,講5000個字可以係言而無物,再對比番Trump嘅Twitter。
唔通會係中國咩
唔係話英文一定最勁,但中文一定唔係最勁囉
True
睇慣英文書真係好難睇返中文
我論點係「在logical層面,英文完勝中文」。德文法文可能比英文更logical我唔否定,始終都係西歐語系,但係中文都一定排係三者之後。
就係
電腦程式係logical最好嘅證明
係1就1,係0就0
係得就得,係明就明
因為無發展programming language, if true false呢d轉返中文一樣無問題
我認同
英文同德文之間都有共通點,就係用字母做基礎,而唔係象形文字。呢一點已經直接令到中文冇可能成為普及電腦語言。
(試想像英國德國中國分別有個士兵喺荒島等死,英國同德國士兵可以用morse code求救,中國士兵就只可以等死,因為你可以用一支電筒用英文或者德文傳達訊息,但中文永遠做唔到因為象形文字太多)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞