英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
兒子生性病母倍感安慰
如果有兒子生性患病母倍感安慰唔用,係用家唔理性
btw ching 喺德國讀數?
我睇咗咁耐真係睇唔到佢有乜嘢可以證明到中文唔理性,反而我睇到佢諗嘢好唔感性。
好都時寫中文,你唔覺意中招啦。「小明常去食飯」,到底object, subject, verb係咩?你冇辦法得知個人叫「小明」定係「小明常」,定係「小明常去」,要估估吓喎。
語言無高低之分 只係用既人水平低,香港人中英都半桶水 至於理性唔理性,我咁大個人未試過用中文表達唔到所想意思
Verbally嚟講可能唔係最難
但in writing無可否認中文字體係全球語言嚟講最複雜最多筆劃
如果你話多筆劃唔代表難學咁冇得講
咁係個條友水平低啦小明他常去吃飯 再唔係加專名號
反而我睇到佢諗嘢好唔感性
呢句說話都好感性,因為唔明你講乜
呢個邊算係例子
1.句野嘅意思本身係可以用唔帶歧義嘅方式表達
2.病同母 之間係可以加逗號 事實上 係因為呢個係新聞標題 所以先冇加 仲有 雖然新聞標題唔俾用逗號 但係可以用空格
佢打錯字姐,你上面都‘好都時’啦
咁你覺得,如果用咁嘅語言去寫法律,會唔會出問題?
用柒英文寫都可以出事
比左錯 要比good
佢嗰個例子已經唔算嘔血

上年有個帖講中文冇邏輯 好多歧義

有條友用「中文」呢個詞嚟舉例說明
話「中文」可以指文言文、中文書面語同中文口語
模糊不清

佢講嘅查實只係上位詞同下位詞嘅關係

唔通以後我地 唔可以講「我見到隻雀仔。」
一定要講明係麻雀/烏鴉/禿鷹至得?
「一國兩制」點解?人大話即係「一國」喎。
咁係咪香港人嘅理解有問題?
有時人哋有目的咁寫得好模糊,又或者佢專登曲解,咁唔係語文本身問題。問題係佢大撚晒,講過既嘢唔算數都得架啦。
會唔會有d意思用英文先寫得出,中文係寫唔出,想學野
其實古代所有文字都係象形文字,慢慢全部都演化為拼音文字,西方歷史書視字母為一個重要進化必經階段,現今仍然在使用嘅象形文字估計就得返中文。
一定要用sparrow 唔可以用bird
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞