英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
何以見得中文係特別容易出現歧義同埋創造新詞好麻煩?
ABC呢啲叫拉丁字母
至於揀邊個拉丁字母去代表某個概念係基於拉丁語嘅詞語
只係英文往往會借嗰啲詞語嚟用
先令你覺得啲符號係建基於英文
*拉丁語等語言
講開又講,其實以前都有班German language purist 開咗嗰Fruchtbringende Gesellschaft嚟嘗試排走曬啲foreign loanword (尤其啲返french+latin loanword),最褸屘都係搞唔掂
羅友枝話清代識字率有30%-45%,係指呢班人識得大概1000個字,基本可以涵蓋一般文獻90%的用字,甘其實可以話佢地日常都好少會遇到生字。而同時期計算歐洲識字率既研究,我睇到既好似都係用識簽名與否黎做標準,整體上歐洲差於中國,而英國則高於中國(最高去到60%)。但係個問題始終係兩者既統計標準唔同,如果識簽名就係識字,甘其實中國應該未必得三四成人識字。
所以從識字率黎睇,英文可能未必易過中文。
但係以前聽聞有唔少SEN/學習障礙學生讀寫漢字學極都唔識,反而讀寫英文就冇問題
古代英文第27個字母&
唔會有一種語言簡單得過母語
我知linguistic transparency係咩
我就係想樓上舉吓例講吓點樣容易出現歧義法
個人覺得英文難在:

文法(Go went gone)

中文難在:

字嘅輕微差異(已同己 未同末)
異體字(粧同妝 床同牀)
聲調(394052786)
量詞(一對 一粒 一個)

其他難處(例如一字多音、一字多義)應該兩種語言都有就唔提啦
咁英文嘅idiom又點計
後曰啲鬼會話,the day after. Skip tomorrow
呢度講咁多嘅人其實都係中文人。
我曽經同一個中東人同屋,佢母語阿拉伯文,小學讀法文,大個讀英文。我教佢廣東話加小小中文。一段時間之後,佢覺得中文文最易,冇時式,冇衆數,可以加字表達,冠詞只用隻,個大至上都得。
係中文字麻煩,但睇當畫就記到。寫冇符啦!

你知唔知英文做母語嘅人 dyslexia 比例高過其他語言
正正係因為英文串法係唔跟個音
你哋聽過國際語未,係二十世紀初的人工語言。不過發明咗咁多年,都係冇人用。
世界語?其實用就唔係唔得,但一用就話消滅文化而且要普及起碼一個世紀既時間
駁唔到 唯有負評
有啲幼稚園會教但得面嗰浸
都係要俾錢出去學
師傅,兩句英文唔同意思wor
其實咁樣講有咩意思
個culture造就個語言有時會有特別詞語或者句子去形容件事
拎個中文或者英文字出黎翻譯就話另一個語言長氣d做乜
咁用1010100111又係咪高級啲﹖
你正正証明英文係low level…machine code?
中文係high level....c++?
咁你話邊個易學﹖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞