英文真係易過中文好撚多

474 回覆
107 Like 379 Dislike
唔知點睇得多英文
就覺得中文字好難睇
堆埋到舊咁
多/後/氧化 + 鐵 + 波/球 + 血

一有人覺得「英文」可以咁拆我就覺得好撚好笑…
乜你學左hemo先識blood?
你明明係識左hemoglobin先倒轉頭學hemo
而hemo依個詞根本就用唔到幾多次…幾十次可能有﹖
倒果為因…

明明係學左成串果個詞,先學返果啲前綴後綴…
而唔係先識前綴後綴,估個詞點解…

點解﹖好簡單…
因為英文被人入侵過好多次…
一個同義既詞…會最少四個不同詞源既詞…
查下有Etymology既詞典…你會覺得英文好好笑。
其實得一個詞,但會分左四套…
明明學緊四套詞,但啲崇英文傻仔重覺得「好易學」
做左好撚耐。
你明唔明咩叫「國際」﹖就係國同國之間
古代無飛機。人唔可以去到全個地球
中文漢字早就成為過越南日本韓國中國既共通文字。
咁叫唔叫「國際語言」﹖

而重要唔係好似英國殖民者咁,殺人霸地迫人學咁推廣出去…
你咪用左中文解到囉白痴…
中文係每個詞都可以咁做呀,低能兒。

英文「只」可以響你既特定科目先學一個前綴,之後只可以響你果科用返呀
個「能再使用」度遠遠不及中文。
你只係証明緊英文有幾on9
唔係,其實只係依幅圖
你果啲只係穿鑿附會

https://sciencebin.files.wordpress.com/2008/11/origins-of-english-words.gif

英文係一個被人強姦過幾次,有幾個仔,果幾個仔都係唔同老豆。
但因為英文因為殖民殺人流行左,英文依個老母反而被人讚,嘩,你個個仔都唔同老豆你好多元呀。

啲人唔響記得左,咁只係代表佢水性陽花。
真係好笑「唔排外」
明明係缺點黎。
佢令到學習者記憶負責無限加大。
明明一個同義詞就可以,佢就分出四個詞出黎。
你依類柒頭點都會講到缺點係優點
就算彈個詞,個詞係
大媽dama(入撚左牛律詞典)
佢都可以話
da- Big
ma- mother
有中文詞源「好易學」
但明明成套英文入面無野用得返da-依個前綴解 Big
因為拼音文字造詞力根本唔夠
Prefix同Suffix都有好多例子
喺日常生活中都經常運用
anti- 即against (anti-corruption)
inter-即between (international)
mis-即wrongly (mistake)
fore-即before (forecast)
-able代表able to be (movable)
-less代表without (careless)
-en代表made of (golden)

況且覺得英文易過中文
並非代表中文唔好呀!
咁証左乜﹖
証明英文「有」前後綴
唔等於用前後綴既較率高於中文
非﹖
際﹖
錯﹖
前﹖
可以﹖
無﹖

係咪覺得我指出中文果啲字「好能B」﹖
係,因為中文就係咁撚易學。
你又一次証明緊英文係劣於中文…
中文係每一個字都有前後綴功能呀,白痴。
我想表達單純從一個字嘅組合
英文有phonics幫助發音
Formation of the words 亦有一套系統
令人大概估到個意思

至於中文一個字嚟講
部首或者可以令人聯想起某啲意思
但係相對於英文會有更多例外例子
而且不論普通話或粵語嘅拼音法
都唔係用返自己嘅語音及文字符號
學習上會較難掌握
樓主講梗易唔易學
並非討論語言嘅優劣
係唔係你誤解咗啲乜?
嗰兩個係唔同嘅字
多一個s並不等於佢哋係相同嘅root word
正如鳥同烏兩者只差一劃
唔通佢哋意思又差唔多咩?
你哋覺得簡單係因為係你母語
一個完全唔識中文嘅人
會覺得好難記
無錯,中文字嘅構造不外乎橫直點勾撇
但組合起嚟千變幻化
英文26個字母都有唔同發音
學英文首先要識phonics
之後無論有幾多字母組成嘅字
都可以讀得出同串得到
咁不管你學咩語言
最終都要靠自己努力去記㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞