【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十四)】

5001 回覆
34 Like 2 Dislike
唔好講挑戰
自衛還擊啫
跌咗落個魚池
順豐寄銀紙
介紹埋加拿大好嗎,好多人冇bno
內地有牌先七千蚊個月, 揾笨
19點條好路
香港政府EMSD
學徒人工得萬2
你重叫人去大灣區做
大陸大工都平到PK
過咁耐咁都俾mom你周到?

柒婆:喂,係唔係比卡超呀?我數錢少咗幾張,同我叫重案查吓佢
同朕CHECK下啲銀紙個NUMBER
係外國搵人剪個草 整個水喉都貴到痴線
比著係我 真心好過咩商科,好難埋堆搵到份好工
會唔會日日瞓醒take stock,數no.度日
請先推爆第二十四帖

第二十五帖
https://lihkg.com/thread/2306953
介紹工程藍領出路, 有電牌, 大專level 有冇出路
<- https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2020/11/canada-announces-immigration-measures-supporting-hong-kong-residents-and-canadians-in-hong-kong.html

Immigration, Refugees and Citizenship Canada is announcing a new initiative to allow eligible Hong Kong residents in Canada or abroad with recently completed post-secondary studies to apply for an open work permit, which may be valid for up to 3 years.

大專都算 post-secondary studies
咁可申請 open work permit , 黎到加拿大先揾工,
要揾返啲要有技術嘅 (有興趣可以去試下種大麻 ) , 因為要在三年內申請 permanent resident ( 用express entry 之類)
仲有黎之前最好學定車先, 加拿大識揸車好重要, 一黎就要考車牌.
商科、律師 考到牌咪有用囉
講人『默』呀、冇咁多錢搵嘛;你有當地牌,點會冇用;你自已信唔信先,只係搵少些咁解;你咁講,美國醫生咪一樣講英國同膠拿大囉,搵少好多
人講你就信,只係人工個結構同香港唔同,人地對藍領工尊重多些,拿我膠拿大做例子,一門手技,當你白鐵咁,分大公司工會,西人工,唐人工,自由身,人工以上世記未計,由七、八皮一年到四皮都有。揸巴士、倒垃圾、護士、派信一樣,個重點係入到大野的工會;19 返咗來好耐,唔撚知外國現在外判,你入唔到大野,只係搵到啖食咁(就算入到大野都唔會好過師)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞