【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十四)】

5001 回覆
34 Like 2 Dislike
聽左光明頂十年,其實佢都無變過,點解會無啦啦被屈共諜咁
無聽到,但如果係講佢老豆個啲就哂氣啦
要奶,洗等移民西方先奶?
多Q餘,就憑19才子? 就算佢係個節目到講多3個月外國點慘點慘,都唔會影響到下年去外國既人數架啦
人地都係講要做好心理準備會有落差,好多野要重新開始,唔係一走就會係烏托邦者
稍為有常識既都知移民他國係所有野都重新reset 既啦,包括份工同收入。選擇得而家去英國既亦冇可能唔知人地未來幾年經濟將會衰到PK, 去得既你唔預番最少一兩年生活費既,真心勸暫時留港儲下錢好過。
其實19只係講翻你呢啲野,點知就俾啲KOL攻擊,話佢叫人留
咁撚多人like同subscribe
依個 YouTuber 聽過兩野就無再聽,成日當未證實資料真咁講,又叫人咩助養學生系個邊讀書。。。完全唔知咩人黎
其實想知移民、走難之後生活會有乜變化,點解要去聽一啲所謂KOL講?CR1星期日晚有個節目就係直接訪問返一班已經走咗嘅香港人,內容有講佢哋前前後後經歷同所作決定。

資訊有好多,到最後都係靠自己能力去理解、分析。有時我會唔睇、聽太多,花多啲時間去自己睇外國資料仲好。

「光頭頂」一路都冇同人講移民走咗所有問題自動解決,只係俾自己、屋企人去享受更好,唔好停留喺口腔期。有機會去到外地要融入當地。你唔融入當地,心態永遠係坐‘移民監’,咁又可必呢。
真系! 重要有咁多人聽個類所謂 KOL ,燒山起碼都知邊個
佢咪就係講緊唔好以為移民咗就係天堂
你要諗點生活點挨
唔好再用香港果套嚟比
你就算驚比狗咬 流亡咁過到去 都係一樣要諗架
唔好打稻草人,我從來無話一天都光曬,亦從來無話過去嘆世界,我已經講咗兩害取其輕,而家問題係邊一邊既害大啲,保障同人生安全根本係一大考慮嚟,才子佢有後台實無事就可以唔計啲點,而家好多比人用司法折磨緊甚至坐埋監都唔係咩勇武人嚟,有一日你忍唔住講多幾句,一樣可以到你,而且點睇香港既將來都會係向高壓,監控同收緊嗰邊走,各行各業都走唔甩,換血只會更加快,我舉倪匡做例係話比聽自由係會令人愉快啲
好多年之前有聽過人話呀,話佢左派背境,幫東方寫嘢(我無話佢係共產黨,我只係覆述)
點左派背景?又佢老豆?
上星期左右有人開收音機,我坐係附近好似聽過吓,個嘉賓話係外地生活得好好,完全無唔好處,同唔集慣
我無話佢係,你話無聽過人話,我不過話我有聽過人話遮,無記錯佢節目講佢老豆都係9吓9吓去見工之後就入咗去大公度做
https://youtu.be/vER2end6irw

呢個聽落有啲實際野係入面
袁爸爸日日叫天滅中共
都被人話有古怪會出賣手足係共碟
今時今日,香港人要去除雜念,
睇清楚邊啲人係同自己同一陣線
唔好羊群心理。
唔好盲目支持巳有光環既人,
我地要相信既唔係一個人, 而係信念。
戴卓爾夫人:我對香港愧疚不已
https://lih.kg/2307359

係真唔係 定係英國佬搵左個人做推手

為佢先前加大軍費 (並可能重返亞太)鋪路
節目裏唔係浄係講走咗去到當地點點點,最重要係被訪者背景,揀離開原因,前後要面對嘅問題。聽完之後自己可以好好諗返自己做唔到?

最後最重要都係自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞