[背囊撚][7]你用緊邊款背囊?幾錢?請支持黃店!!

1001 回覆
57 Like 19 Dislike
想買個放到laptop / ipad air ,最好防水
側邊可以放到水樽/遮
30-35L左右
暫時睇緊fjallraven ulvo 30 同埋 wilderness experiences pegasus
請教大家仲有乜推介
ulvo 30 真係黑雨都唔怕 但無貨啦
謝謝介紹,不過又真係貴左d
哩隻防水好勁?
https://www.osprey.com/us/en/product/talon-36-TALON36S21.html?sku=10002688

US買係咪要寄集運先到香港
香港無依隻色
防水唔係特別勁的
主因呢期 呢個牌子大熱
返工背囊有咩推介
要着suit
budget $2000
想問下邊到仲有able carry 實物睇
岩岩去左k11 3樓個到睇 已執
Goruck GR1
evergoods mpl30 變返正價
chz 黑色減價未
純粹問問, 一般gregory 背囊用到幾多年
Day and half用咗十幾年 係甩咗d防水塗層
我想換袋呀
見有呢類係日系布袋都幾靚但唔知邊度買
3舊內想買個背囊有咩推介?
最好腰背有小小support
同埋有個位擺notebook
返工揹個部2kg左右
用緊Aer flight pack 2,想比下review

優點:
1.設計上好適合返工用,四四方方睇落正經整齊
2.內籠分好多唔同格,對於電子器材多/林審嘢多嘅人嚟講可以將啲嘢收得整整齊齊固定係一個位置,亦有足夠多嘅暗格收好個人物品,如果好似我咁鐘意分類嘅話就啱哂
3.有水樽位,小細節但我覺得有用
4.好硬淨,就算無咩放都可以keep到個形,亦唔容易比入面嘅嘢頂住背脊
5.拉鍊有位比你加個鎖,旅行有用
6.可以當手提包攞(側面有手抽位),又可以配肩帶變斜孭袋(跟袋送),不過問題係好明顯個袋無照顧到呢兩個form,拉鍊同內格都係向上設計,打橫嘅話會搞笑

缺點:
1.係香港用嘅話第一點一定要提到嘅係呢個袋散熱好差,背脊位無海棉位,所以會好熱同埋好頂背脊
2.好重,官網寫係2.8lbs即係約1.2kg重,一攞上手未放嘢已經好墜手,想長時間用嘅話要考慮清楚
3.太硬淨都係問題,放唔到三尖八角嘅嘢,同埋每一格嘅位都比較細,放好多細嘢可以,但想放一大件嘢就唔得
4.肩帶無扣,可能我問題,我覺得無扣又重嘅話孭得唔係咁舒服

結論:呢個袋應該係照顧公司當地(San Francisco) 果啲tech guy多嘅環境,成個牌子都似係專門比啲多林審電子嘢嘅辦公人士用,如果你係呢類用家就好用,但如果你想一袋走天涯就建議你唔好買,因為真係好重,你唔會想戶外用
我用梗AER Duffel 2, 夏天背濕曬 而家想買day pack ....但唔知散熱點
duffel好唔好用 會唔會好重
好重,背濕曬...
有冇咩款好用又冇呢啲問題
我都想知
想問下有無d外表簡單但內籠多暗格既介紹下
Evergoods cpl24
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞