【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
過左咁多日,又好似冇人有出事咁
呢段code對tablet呢類只有wifi嘅機會有影響,因為段code係將有broadcast HK/MO country code嘅wifi AP當視作CN,而且仲要加重weighting,繼而「認為」部機身處CN網絡範圍,附送114DNS同qq一堆嘢。大陸牌子嘅router多數都會broadcast CN country code。要睇wifi AP broadcast乜嘢country code,win10可以裝winfi嚟inspect wifi signal,但一般好難控制得到wifi AP broadcast邊個country code。

而家係唔清楚假如部電話係flight mode熄咗sim card會唔會當同tablet一樣做法,以電話附近嘅wifi AP broadcast出嚟嘅country code嚟判斷係咪身處CN網絡

headuck呢度已經分析咗(由Country Code from Scan Result一段開始睇):
https://blog.headuck.com/2020/10/23/how-samsung-devices-connect-qq-baidu-taobao-hao123/
真的感謝您鍥而不捨跟進
又嚟
三星再送中事件
萬分感謝
可以照裝,反正10月個patch都無fix到taobao qq 百度問題
我覺得樓主要推介埋其他人做咩android機好 咁就更加有效
連code 都覆你有冇問佢點解唔刪走if ("HK".equals(upperCase) || "MO".equals(upperCase)) { upperCase = "CN";

屌個做法真係好撚android, end user 爆開個firmware extract Java files 去同廠商傾售後服務

巴打係咪已轉會衹係義務幫大家mon 114 ?
搞咗咁耐仲未搞掂,啲人真心戇鳩嘅,日日求三叔大神憐憫老百姓
有冇巴打知a71 fix咗未?
想買Samsung機
屌你仲未搞得掂 根本冇an機可以用
價錢又合理
Pish
*** is shit
屌 㩒錯不推文
定期一推
推,順手恥笑下今代s21有幾垃圾
連三叔fans都屌
pish
搞掂未?跪到腳都爛
S20+琴日有個更新2GB上One UI 3.0
非常好,感謝您跟進
多謝大佬, 終於夠膽update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞