【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
用過Pixel先講啦
香港用唔到Volte已經扣分
唔重視香港市場已經不了
Apple 又贏
咁點解淨係得hk mo cn?
無左tw同sg,***係咪想分裂国家?
都好用過3*
特別係上晒5G之後,3G頻譜少咗,話音質素更差

唔知可唔可以手動加IMS Profile去trigger VoLTE
同埋用3G 打緊電話個陣好難上網
Profile好似要root先加到
照聲波指紋解鎖係無撚謂,成功率又低,手指乾啲又唔得,mon 貼又未必隻隻得
中銀指紋解鎖note10而家仲未用得,應該係中銀唔肯搞
我用緊pixel 3
暫時解決偷連 qq.com 方法 by headuck

找到另一個或許較簡單可行的方法,在 wifi 連接,進階,代理伺服器,設為自動配置,輸入一個 PAC URL, 如

如 https://gist.githubusercontent.c ... 50251870/direct.pac

(Github gist, URL 為 https://gist.github.com/headuck/809b0f793ae2cc9b88d2d44362d03a95,內容 immutable 的,有 github account 最好自行 fork)

這是PAC檔,內容是:

function FindProxyForURL(url, host) {
    return "DIRECT";
}

即不用proxy。

有這個設定,測試 connectivity 會改為連接 PAC URL (即 githubcontent.com ) 下載該檔,不再連接 baidu/qq

參考 https://github.com/headuck/SM-97 ... NetworkMonitor.java 1843-1858行
跟跟跟follow
即係就咁係wifi 連接,進階,代理伺服器,設為自動配置
貼呢條link就可以頂住先?
lm
正確!即係負責做將connectivity test嘅server由qq/hao123/baidu轉做githubcontent.com

睇下你覺得邊個安心啲
我就係見添曲係咁奶共先轉會用5星,點撚知又爆呢單嘢出嚟
係咪要轉罪大
github安心過QQ百度喇
香港人冇咩事上乜野QQ百度
三星真係好撚垃圾,手機又奶共,rtx3080又唔夠產能
仲買三星嘅人有幾低賤?畀人踩到上心口都仲忍
Gpu年年都唔夠貨架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞