【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
遊俠打手係隔黎post上水都唔過黎探班
我只係講解緊非 loop 觸發的 B query係咩
同埋講點解外界個反應咁冷淡

我諗真係上HKEPC講好過. 手機台太少人技術討論
push
簡單啲講 寫rom條友當咗香港=大陸
隔千五個回覆等大家淡忘少少又上黎

After all 香港Samsung 少咗人買第一個炒就係佢嗰堆外判低技術冗員
連登本身手機台就冇呢啲人
中學生就多

HKEPC 有冇疑似三星五毛?
感謝,試下先
其實隻打手邊敢入黎明既
N10+更新後照舊出現

再down 多次,見到佢話fix 左彈app
有冇人開始對samsung 失去信心
第一單係360
果時處理得都算快
而且有正面回應
但去到更敏感既114同QQ反而冷處理
可能佢覺得大大方方認咗佢仲衰,隨時引嚟一大班人翻佢舊賬
我年年都換佢旗艦機今年trade撚左佢之後唔7幫襯佢
巴打有骨氣

我有朋友都係,佢煩緊好難買Google Pixel
360對比114唔係處理得慢好多咩
我記得算快
而且最緊要係個態度
360 果時個feel 係佢知大家唔鍾意而改

依家114 好似係" 唉屌 麻撚煩"
是但出個patch 收返埋就算
應該搭緊路架喇

本身三星唔肯喺大陸本土養住裝Smartphone 用戶資料嘅data center 就要其他方面同大陸政府妥協

加上騰訊QQ, WeChat 本身已經有好多IT infrastructure 係作網絡監控
就算肯用返 samsung.cn 做connectivity check 背後都好可能server-side 搭返條路去騰訊或者唔知咩行政機關

之後好可能今年底前就無喇喇有個firmware 將所有 QQ, Baidu, Hao123 connection 換晒 Samsung.cn

Samsung firmware “front end” changes ✅
Samsung.cn “back end” changes ☑️ / not yet ready
Samsung.cn to other CN servers changes ☑️ / not yet ready
真係唔明白,當初直接將HK=CN=MO嗰段改返啱佢,咪可以一次過斷晒114同qq嗰堆嘢,冇晒手尾跟啦

而家反而只係改114嗰度又唔清埋qq嗰堆,好嗰方面諗,可能成件事喺10月頭只係發現114,咁報料上去嘅人咪只落order改114,臨急臨忙只係改走114,10月10號publish個firmware出嚟當普通bug fix,點知8號9號嗰時開始有人發現埋有qq堆嘢,咁報料嗰個又要再同上面落多次order執走埋qq段code佢

即係有誠意fix埋qq堆嘢嘅,應該呢個星期就會有update,而家就係要睇佢當唔當香港用家係一回事了

唔fix=Samsung唔覺得呢個係一個issue,用家到時就要決定去定留了

到而家S9同A系嗰堆機都仲未有114 fix...
114得香港人嘈
其實要返到原點2020年9月 firmware 當初解要引入114

一日唔了解佢嘅動機一日都唔會解釋到佢後續事件
其實唔知點解我覺得係寫更新果班人7左的機會大
然後香港check 果班友都唔知道有d 咁的野

btw 認同一句,如果今個星期內fix 埋ping 呢個問題都算有誠意架啦
因為香港人獨有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞