【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
用緊水貨機或者未有update嘅可以喺Galaxy Store download Samsung Members report error睇下Samsung會唔會做嘢

Samsung Members - Submit an error report
https://www.samsung.com/ca/support/mobile-devices/samsung-members-how-to-submit-an-error-report/
好嘢,即係冇事啦,又可以繼續用三叔鳥~
Note10仲未有update fix qq果堆url
最近即極留意Sony ASUS IP 12 PRO,有冇可能由三星哩個火坑走出黎,跳入另外一個火坑?

上連仔用三叔部機家吓都有啲驚,因為佢推乜我就Update 啲乜,Samsung Store 都係.....
睇下有冇人拆開個rom望
睇返headuck嘅方法,主要係由最表面decrypt咗嘅rom package (五件套入面AP開頭嘅file)一直拆落去,拆到最入嘅super.img/system.img用simg2img將佢變成ext4 partition,最後直接mount起佢搵system/framework/wifi-service.jar出嚟用jadx decompile佢出嚟search返headuck列出嚟嘅source code keywords

今日搵咗小米某旗艦型號嘅國際版rom出嚟,完全搵唔到有114.114.114.114,qq同埋“hk” ,“mo”呢啲keywords。最起碼可以確認小米國際版connection wifi時唔會有同Samsung機類似嘅behavior,不過有冇其他問題就唔知喇..
真係偷料送中我覺得唔會係呢d位做嘢,事關114同每分鐘連大陸網都幾明顯。
其實要偷資料,寫個app將自己變background service已經可
以拎到大把嘢

114同qq嗰堆嘢主要問題係被逼喺不知情之下用咗唔係自己信賴嘅DNS同每分鐘連接qq嗰堆嘢,好似報告行蹤咁不突止,仲要冇得揀同冇得取消
note10有更新
S20+都有更新
s20有更新
note 10 plus 今朝有個更新
s10 都有更新。
都今日為止都係得嗰啲機有修
重要向華為供貨...

真係用nokia都好過佢...至少nokia都有個芬蘭政府可以信下
s10+有更新
有冇巴打分享更新完之後個結果
唔覺有咩分別
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞