【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike

咁樣係唔係即係中招
唔明連仔做乜唔俾呢個Post over 1001。

@ 我部Nokia 同 Verzion Motorola Z3 都無114 呢個問題。
身邊好多人都唔care哩個問題
我就搵緊機換
連Lenovo Motorola 都唔會做,三星主動迎合
叫佢改名五星啦
奶共奶到
所以一早Blacklist 三星係無錯。
諗緊換asus zenfone 7 pro
想我改過個post名 更新件事

用咗三星10年,唔解決會轉
一樣!過去4部田機/平板都係三星。如果今次三星諗住low profile 屈蛇過關,三星手機/平板/notebook, 任何programmable 裝置,將永遠blacklist,兼日夜幫佢做國際線宣傳。

比較起note7 爆電池處理方法,今次背後考慮,可能因為係負面後果un-containable。
S10 update咗,冇晒qq/baidu/"connectivity.samsung.com.cn"

不過而家只係得三幾部旗艦機有fix,仲有大把非旗艦/上代機未fix

其實最好就搵晒其他Android機出嚟測試下人哋會唔會咁做connectivity test,用晒人哋啲domain,又qq又hao123咁,更加要搵埋三星嘅對手,特別係小米同華為,睇下人哋係點做法

另外headuck嘅分析都有提過,qq嘅connection只係好簡單咁用http明文去做,一啲security意識都冇,除咗qq知道有好多條友每分鐘都搵佢一次之外,由電話到qq server中間經過嘅所有network device都可以capture呢啲package,即係條path入面個個都知你每分鐘都會搵下qq

有咁嘅programming practice,你個knox就算有幾咁國防級都冇用,我會好驚唔知幾時會有條友寫錯code漏走晒我電話啲嘢
等 Nokia 7.3 中
Sony Xperia 10 Plus 岩試完都係無114 。
冇114係唔夠,識試最好試埋有冇qq嗰堆嘢嘅DNS queries同connection
我記得DNS leak test會連去一個美國網站,而呢個美國網站係屬於114既。你裝個app pingtools就會睇到114。另外S10 5G唔止得韓版,仲有美版,歐洲版,係冇港版。我嗰部係韓水用最新既版本就有114,我downgrade落返上一個版本就冇114,應該係新版本突登加落去
邊個咁抵死加條咁嘅Code
真係好仆街
係,裝DNSDig都測到
三星奶共鬼鬼鼠鼠整港行都話丫,最仆街就係連水貨機都唔放過,水貨機整嚟把撚咩
除咗三星同大陸機,仲會有邊個整
似係公家code,每個地區嘅機都有,增強海外用家在內地用機時嘅體驗,減少連唔到線(114以外DNS)嘅機會
可唔可以理解連韓國本土機都出事
如果係
佢自己人都應該唔會放過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞