【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
啱啱上Samfrew睇到Note 20 Ultra 5G同Note 20 5G有新firmware,唔知解決咗qq/baidu/hao360/"connectivity.samsung.com.cn"未
lm跟進
又係最貴嘅機出先...唔知今次build date係幾時了
Samfrew好似寫咗20號
A系只係包Quarterly update 不能expect太多
係喎,睇漏咗,希望呢版改走咗qq堆嘢佢啦

但呢排連出幾個update都仲係9月security patch
Pish
有冇今日up咗firmware嘅巴打報告下仲有冇114同qq queries?
Headuck:三星新版 firmware 已解決將 HK 視為 isChineseIso() 的問題
https://blog.headuck.com/2020/10/23/%e4%b8%89%e6%98%9f%e6%96%b0%e7%89%88-firmware-%e5%b7%b2%e8%a7%a3%e6%b1%ba%e5%b0%87-hk-%e8%a6%96%e7%82%ba-ischineseiso-%e7%9a%84%e5%95%8f%e9%a1%8c/

問解決但係啲code仍然保留
所以係香港一用到大陸wifi仍然會送中
照舊得旗艦機有修...
A系嗰啲非旗艦應該要等每季update先有修正掛
大陸冇google 所以一定會連qq
就算用iphone 你返到大陸都會連
iPhone唔會咁cheap借人哋server嚟做connectivity test嘛???Apple自己開一個apple.com.cn乜都得啦
今次真係唔該哂Headuck同NOT FOUND 解構成件事
呢個又同每次連wifi嘅connectivity test唔同,唔可以相提並論嘅

不過而家變咗Tab嘅用家update firmware後都一樣有中招風險,因為tablet係會用附近WiFi ap broadcast出嚟嘅Country Code嚟辨認部Tablet「身處」香港定大陸,佢仲要設計到畀priority去大陸Country Code,呢樣比較難避,因為只要多鄰居用大陸牌子/大陸version WiFi router (香港版冇事掛,可能) 就已經當你身處大陸
見到又有ota更新
S10 up完上咗10月security patch
唔係好明
咁所以更新咗之後仲有冇連qq嗰啲
更新後應該會冇晒qq嗰堆嘢,有時間會做個測試睇睇
勞煩晒巴打
s10 update
s20+仲未有
咁tp-link算唔算大陸牌子?
of coz
我都係用緊S10 5G
用DNS leak test都唔見有114
九月底update過一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞