【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
push
打手們打算仲潛幾耐?
部s20 FE都就出
仲唔出黎護航做勢?

班俠同遊俠
我台版機,連個呃人既更新都無呀,堆打手同老細講下未
block qq baidu wifi出感嘆號
gmail收到email冇通知
一出街轉返數據即彈通知
單嘢畀人放咗上hacker news
https://news.ycombinator.com/item?id=24816764

睇頭幾個comment,有人以為香港已經入咗gfw

詳情自己睇啦
係咪所有人一次過轉晒會先?

擺明只得少部分真心知咩事嘅人先會轉,剩返嘅只係大部分乜都唔知/冇所謂/冇能力轉嘅人依然繼續留返喺度。最後可能對市佔冇乜影響,但起碼會搞到少咗班識嘢嘅人繼續chur落去

最後咪不了了之囉
推推推
cls query 完 qq baidu 直接 connect 埋
qq.com 有2種,即 Part 2 所指 checking loop 內向每分鐘 DNS server 查詢 qq.com (不會用 private DNS) 而不直接連接 qq.com(A query),以及未在 Part 2 所涵蓋,在另一處由多個地方觸發的qq.com, baidu.com etc 的 DNS query (如有設定應會用 private DNS) 兼直接 connection (B query + connection).

單改 SSID 可以免 checking loop,故可停止 A query ,以及由該 loop 觸發的 (B query),但不能停止並非 loop 觸發的 B query。
設定 PAC 可以停止全部 B query。

可當作Samsung 會 run 下面的簡化 loop。…
感覺似係幫qq/baidu/hao123刷hit rate
放風俾美媒
話 BIDU hitrate 有水份
有得 fact check 又影響股價嘅嘢無理由唔報
#114088 三星香港職業打正式上水,佢間五毛公司仲有幾個ac 幫自己正評
亦係114 DNS 三星送中post (1)入面屌得樓主最勁嘅最落力洗地同轉移話題嘅癲狗之一
嗰陣第二個帳號會員名係「班哲」開頭

由得隻低智商低學歷打手佢幫手推post 搞大件事
雖然已block,但佢每個回覆都會被cap 被marked

唔阻#114088 癲狗你繼續吠
有理性嘅巴打唔好覆佢
唔好晒時間同舊垃圾講嘢

轉會係大勢係輿論,唔係強制
正如其實係條街一大堆華為舊機,但新機係咪出就值得深思

係度將三星并列入國產電話一列就得
咁姐係港版firmware係支那寫
縮頭烏龜學共狗寫大字報 玩咗兩日連自己用咩機都唔敢講, 一味捉鬼

邊個係五毛打手就好撚明顯
firmware無分國家
就算外國機,只要detect到你個network係中港澳就會送中
但係巴打問韓國佢哋話聯絡香港呢邊 如果單純韓國佢哋寫 佢哋有權改
就只係踢個波返香港。上面有好多人試過部機擊一樣會送中
咁姐係港版firmware係支那寫
firmware無分國家
就算外國機,只要detect到你個network係中港澳就會送中
但係巴打問韓國佢哋話聯絡香港呢邊 如果單純韓國佢哋寫 佢哋有權改

就只係踢個波返香港。上面有好多人試過部機係韓水一樣會送中
佢個firmware之前係睇你用咩CSC嘅機之餘仲會你收邊個地區嘅訊號去做DNS probing,港版機優先probe qq,段code睇落係公用,全世界都係一樣,唔似唯獨港版firmware有問題

Samaung要安排每分鐘probe qq嗰堆網,反而唔用自己server做probing,除咗幫人賺hit rate之外,我諗到嘅係Samsung想慳水慳力,唔想自己出錢租CDN養住堆probing requests

可能佢都知將來只會愈來愈多機要做DNS probing啦
試左s20 fe

個touch screen 怪怪地
姐係外國人嚟到香港玩 讀到Ip係就send 啦
好柒古惑
慳水慳力都唔得第一日 特別港版
唔係讀ip,係讀收邊個cell tower
用外國人手持外國機入外國卡一樣會出外國ip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞