【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
但係如果外國人用外國機用外國卡嚟香港,有機會要用漫遊係咪一樣會送中
香港機:首先114+qq,除非機在外國+已插入sim卡收緊外國網絡
外國機:首先冇114+qq,但機在香港就有114+qq

上星期update咗之後
香港機:喺世界上任何地方都冇114,但喺香港照樣有qq/hao123/baidu/"connectivity.samsung.cn"
而大陸機就好似去到邊都114+qq (冇深究headuck嘅blog,大陸機點做冇嘢好討論)
已send email去samsunghk叫佢搞qq問題
Note9(行) S20U(行) 有Update. Up完後表面上冇咗 DNS114.
不過仲係好"戒備狀態", 上連仔/ tweet 都唔敢用呢兩部嘢住, 兼永遠連VPN.

Update patches 嘅 captioned超含糊, 竟然完全避開唔講DNS114. 三星賣得(香港用戶)一次豬仔, 就自自然然會有下一次. 有定心理準備過檔(下次換機)
除咗今年同上年旗艦機之外,行Android 10嘅S9/A Series到而家都仲未有patch
今次人為錯誤多
都唔知係錯誤定有心,屌
之前有人教用Router Block 114
之後我部Sony電視上唔到網
咁代表啲咩?
sony都有114?
我都唔知,我一unblock 114就即刻上到網
呢單嘢隨時令其他IoT device現形,發現smart tv其實都會間中有類似嘅DNS queries,但人哋起碼會用返自己domain name嘅server
唔係好明你講咩
不過係咪代表Sony電視用114?

eu好鍾意咬住啲大廠唔放
所以sony機都中招?
咁不如搵齊LG Nokia Sony HTC ASUS Apple全部試齊算...
我想問問,點係router 入面睇手機連左去qq/baidu
我搵左好耐都搵唔到

router : ASUS-RT58U

最起碼要識SSH同埋dnsmasq set log queries,做錯好易搞到router用唔到

有心嘅可以Google下搵教學睇下你個model嘅router可唔可以咁做
今晚返去試試先
thanks巴打
好提議,不過要有人有興趣做先得

最好開Safe mode做,避免有third party app影響公平性

要試,華為小米更加要放埋一齊試
有更新?
an無咩選擇了
水貨仲未fix
唔知香港集體訴訟係點
不過有都好 紅官都可以9判慢慢等你上訴 甚至三星上訴返遇到紅官幫佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞