【震】三星手機系統級每分鐘偷連QQ及百度 三星DNS事件誤導用家?(3)

746 回覆
207 Like 5 Dislike
我覺得同韓國三星講就會繼續話唔關佢地事
同香港三星講就繼續無視

除非燒到上韓國頭條

其實三星咁做法,
同美帝話華為部機有後門一樣
三星=華為
都話全部機只要係香港用都有用114 dns
已經當爆料咁向android police/the verge/sammobile/gsmarena/9to5Google講咗件事 暫時未有回覆/報導
睇下仲有咩韓PAGE 可以爆料
我等多一兩日睇下有冇再算

本身都同用港行既fd有幾日更新差距
lm繼續跟進
其實要係駁港澳同中國Network先會有送中問題
(段code detect你係呢三個地方會自己每分鐘ping QQ/百度之類網站+偷用114)
所以外國唔撚理係好正常
屌佢啦韓水都中關唔關佢事呀
小鴨分析:
事實可能係... 
JIRA [FW-12346] [VERY URGENT/TOP PRIORITY] WiFi Monitor Urgent DNS Fix for HK

Description
Fix WifiConnectivityMonitor - 不要在 cn 貨以外加插 dns 114.114.114.114

Activity
Comments
[Programmer] 根據同一測試,hk/mo 網絡亦會改為查詢 qq.com ,要唔要一次過fix?
[BA] Ticket 無要求,唔清楚喎
[Programmer] 可唔可以澄清一下
[BA] 無時間啦,趕出街,今日內一定要交貨
[Programmer] 咁唯有拆開兩個測試,先改加插 dns 部份

可能要逼佢開多次ticket...
唔關你咩版事,係關你駁個network事
只要detect到你駁港澳中network就會自動開送中Program
所以話要扮自己用緊韓版投訴多次
我用緊韓水S10 5G,係香港冇出既型號都中
我downgrade返上一個更新冇咗114,但我唔識測仲有冇每分鐘連qq.com
唔推唔得
影響唔到韓國用家,唔會上心
入router睇
我部S10+更新完後成日wifi都收爆sinal但load空氣
有冇人都係咁?
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞