『薪火post』BNO 續期資訊(105) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 執好嘢未

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
遇上唔係做開嘅PE 就真!
講起副簽
我搵咗勁耐,由無到過期到而家有效,但非專業人士
希望冇事,呢幾日就寄了
近排多咗副署人要寄資料頁,另外就彈咗好多副署,而似乎單單個原因都唔同,看似收緊實則遇上生手
盡力而為啦
幫我副署個老師fd
副署表填左佢屋企地址
Approved
所以睇人,遇上殺手PE
而家副簽人係用bno都要寄資料頁?
所以唔明原因,正常佢哋入機一查就得啦,一係填錯,但無理由咁多人填錯!我懷疑個PE 唔理好醜,見無資料頁就撳制出信,補返到嚟見到原來自家護照就:哦...係咩!
似係請咗啲唔熟手嘅人黎做,唔建議一開始就自動波畀副署人個人資料頁影印本,如果佢哋問起,建議先回覆佢哋講返BN(O)副署人無需提交個人資料頁影印本呢個規定,同要求提交嘅原因再睇下佢咩反應先再決定。

雖則話佢叫你寄咩要咩文件就因應佢要求唔洗畀多
但畀完佢又彈返畀你叫你補寄又係慘
定其實寄多無壞?

都好耐冇見到人話咩morgan received 定邊個邊個
今日收到本BNO上面的HKID check digit係錯的...
正確係0
BNO上面打左C

試過用Skype打去英國HM PASSPORT OFFICE 但5分鐘斷一次線...
請問大家有無咩方法可以好方便咁整左佢?
睇DOC
可以Twitter DM 佢 及 upload 幅錯體既圖俾佢睇

等官方俾回覆及郵寄地址寄番本錯既BNO俾佢地搞
想問下響護照簽名係簽設舊BNO果個,定只要簽宜家自己簽果個?我記得好似上網續証時係無簽過名
Thanks...做左了 不過好奇怪,佢Twitter叫人唔好send相或個人資料比佢
你哋成日諗寄多咗無壞!但你做PE 會點諗?佢哋基本責任就係睇晒所有嘢,正常每一版都要睇!如果個個都交多餘嘢,係咪想個黑洞越嚟越大?就算補,點補法先?我單計護照資料頁,影張相電郵去得喎,麻煩程度低好多!其他就只有自己出世紙正本!主要係included child 啫。其他就係一家人申請,你哋成日話要分得好清楚,每份一個封,咁人哋咪照分開處理囉!其實一家人,做乜分得咁清楚?我唔會建議一家人一齊寄,啲文件分到可以獨立處理,反而每份mark晒pex no,有張清單講明邊啲共享仲好。咁情況,咪就係要乜交乜,交唔到寫信解釋,唔好交多餘嘢囉!PE 判斷能力係要訓練嘅,咁我哋咪幫手訓練吓佢哋囉,唔好成日驚乜驚物,續證啫使乜驚呀!
你或者send去呢個email試下
利物浦@hmpo.gov.uk
少咗人申請!有舊證嘅真係會LOTR或下年申請bno visa睇咩要求再諗。其實又真係睇唔到仲有咩情況,會好似678月咁,趕住去申請,呢期俾F5巴講中晒啦!不過咁,如果bno有平權,到時就另一高潮了,到時唔係續bno而係申bc!希望呢日見到啦!
你鍾意啦,無關係㗎!
正確,你講咗你問題先,佢會另作安排聯絡方法跟進,保障個人私隱嘛!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞