『薪火post』BNO 續期資訊(105) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 執好嘢未

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
踏正97年出世
你首次簽發日期遲幾個月?係咪1997年6月30日或之前出世?出世紙有無established?
問返HMPO
有冇人上網副簽唔得?要再寄去

上網再搵人簽得唔得?

Please use the postal address at the bottom of this email to return your countersignature form. You must add your name and reference number on the outside of the envelope.
副署人一直住英國
7月個陣emall問hmpo有冇資格申請bno,
佢淨係話no record of any passport,
自查身份證大法,我係中晒,
咁可摸耳當第1次申請?
7月個陣emall問hmpo有冇資格申請bno,
佢淨係話no record of any passport,
自查身份證大法,除咗身份證首發日期係99年,其他都中,咁可摸耳當第1次申請?
都算係
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

咩國籍
點叫都算係
間中返香港算唔算?
合乎以下所有條件先可以上網副簽

1. 佢住係英國
2. 佢最新一本英國護照要喺英國國內申請
好 唔該
有established
5月岀世6月拎岀世紙9月先首次簽發
無了

你生生世世都係中國人

搵個BNO/BC/外國國籍嘅人同你結婚
或者叫父母(如果佢地有BNO)帶你去英國
咁都叫中晒?努力爭取平權把啦!
有機會,你父母有無印象當年同你去過金鐘搞過bno?
中唔中曬都唔識分嘅人
唔該自自動動返去由幼稚園開始讀多次
Report loss等ref no,有ref no就課金去馬!
前提係你1997出世,1996或之前應該無機會
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
佢可能係97年5月出世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞