『薪火post』BNO 續期資訊(105) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 執好嘢未

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
續領分享!

歷時剛好5個月,過程都好轉折同複雜
因為本舊BNO太細個時候申請,除了需要搵人副簽外
仲要父母出生證明,結婚證明等等!
咁就煩了,老母係印尼出世,老豆係大陸出世,仲要佢地離埋婚。
先講老母,佢得張印尼出世紙,全張都係印尼文
最後搵翻譯公司整份official翻譯文件,有埋張公司證明。
呢到要又要比多1000蚊(成份正本寄埋去BNO Office)
再到老豆,佢響大陸出世,出世紙唔見埋。
好彩佢老母即係我嫲嫲響律師樓幫佢整咗張出生證明,
因為太殘又唔敢成份正本寄過去(彩色影印寄比BNO Office)
以上步驟都要寫返封信解釋邊樣打邊樣就得,都係跟呢個POST封信的格式去做。

時序如下(自己ON9大頭蝦唔記得寄埋本舊BNO過去)
8月中收到BNO Office email 叫補記舊BNO比佢(所以記得留意email)
第二日即刻寄返比佢地,(但唔記得覆返佢Email)

8月尾佢再Send多個email話再唔覆佢就當取消申請嚇撚死
(所以記得記得記得留意email同覆email)

9月尾再收到BNO Office email,話收到舊果本,但另外叫我寄埋另一本比佢(有提供埋Passport no.)但我成世人得一本BNO,所以直接覆佢舊果本係唯一一本,再問埋佢有無further action要做。
再等到10月中收到BNO office email,話我個申請Approved!
(所以覺得對上一個Email係試下我,又或者佢地資料出錯)

收到BNO 27 October 2020
Passport printed and sent 20 October 2020
Application approved 16 October 2020
Application being processed on 29 June 2020
Documents received on 29 June 2020
Use paper form to confirm identity on 28 May 2020
Ask someone to confirm your identity on 28 May 2020
Application submitted on 28 May 2020

佢呢個borderline case
有機會遲過06-97都有BNO
而家佢send 左張form 叫我再搵人副簽,係唔係唔可以email scan 返比佢?
佢有冇比埋個回郵地址你?

怕咪問返佢email得唔得
唔得咪速遞寄過去

只差一步就批出
唔好懶
回郵去Examining Team? 我搵封email 又冇講明寄邊

Her Majesty’s Passport Office
Southport Passport Examining Team
Smedley Hydro
Trafalgar Road
Southport

想email問,但佢講明唔好係度覆
Please note that this email address must not be used for general enquiries.
佢比你個email應該係講明邊team之類

佢有冇比埋個ref number你?沿用舊ref?

suppose有晒ref,你寄正本副簽form過去就一定無問題

你問返你個case,根本就唔係general enquiries la
過咗期10年內,唔使副簽
收到新BNO了
BNO bb 巧cute cute
完全冇哂消息
processing已2個月了
8月17 processing
2個月時間就催催催

之前係3個月
你照覆佢睇佢點講先,呢度好多人照覆係會有PE 返嚟覆嘅!唔得再Twitter DM問可唔可以電郵返去,只要副署表係有相嘅,一般接受可以電郵返去!
25/8 processed
3/11 approved

又去另一個黑洞
approved都黑洞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞