『薪火post』BNO 續期資訊(105) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 執好嘢未

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
嘩開副線喎!可能之後歸家post會變成主線,薪火post變咗副線

等左三個月 終於🙏🏻
一樣用同一個system
你自己有續開點會要
除非lost/stolen就要countersign
你到期時先諗啦!5年後點知改成點?可能有apps呢!
屌系統話PRINTED&SENT 到而家仲未收到 有冇人都係咁 起碼過咗一個月

好似有D 進展
應該都要過幾年仲有好多人renew
有,多咗咁情況,超過一個月真係要聯絡hmpo睇睇咩事!
水費單唔係政府信用嚟做地址證明咩?
好詳細
聯絡咗 又係叫我等 可以點
同你等差唔多時間,但係幫親戚再整佢一個月唔洗就拎到
其他人鬧咗你,我費事再講。其實90日於系統上係無改,到期就當放棄,依家hmpo做法仍然係90日內要到,你有證據到咗,就會叫你轉paper form再行過但唔使俾錢!雖然呢度有cases過咗90日先話寄,我哋叫佢哋問咗hmpo先,不過無人上水報告,唔知咁樣可唔可以求情唔使俾多次錢!

你個情況,嗰位副署人唔可以同你簽!第一佢無工作無工作地址,點填?而且正正護照都未到手,你又就過90日,佢填唔到護照號碼點查證?你點解唔利用90日搵過另一位朋友?唔一定相熟,肯簽就係朋友啦!

你個問題應該問返hmpo,睇佢點處理就過或真係過咗90日而未寄抵嘅問題,記得問完上嚟報告返!另外你填定OS form都得喇,如果唔夠兩星期到90日,都真係填完入埋去文件一齊寄都得喇,不過近期新寄到,好多唔使入黑洞好耐,只要一doc received 就無問題!你一係準備後補副署,先將手頭文件寄咗去先,ups/FedEx 平啲都一樣咁快!另外特衰寄正本,睇吓有無機會認證到你個樣囉,補副署就預咗先㗎喇!
只有等!但你應該叫佢俾個說法你,咩原因成個月未到!
我琴日收到HMPO話passport is on its way,但我未收到courier既email/text message,因為我個delivery address要改。想問下係咪唔會即日有email/text message?定係我要打電話去問
等等等等等等
再唔係打畀DHL seek for options
真心?我以為已經寄緊返黎
我等左4個月
申請左幾個月重未收到新BNO
正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞