『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
有相但無講要寄去邊

而家應該響黑洞
之前系統唔需要副署,但PE 可以gen到張有相副署表俾你咁好?正常呢啲case係gen唔到喎,多數俾os form申請人再填!

我認真問你,你之前系統無要求你副署?後嚟佢哋俾咗張你申請時upload 相嘅副署表俾你?如果係嘅,以後相同case可以叫PE 俾有相副署表,而唔係is form!

有相嘅表,而唔係os form,係可以電腦返去俾PE ,通常俾張表個電郵回覆返就得,你一係回返個電郵,問佢哋收到未,有效溝通先會令件事快啲!正常PE 一收到就會批!
認真答,6月中申請時系統無叫我比副簽,亦無form比過我,9月頭突然叫我補副簽,話我舊bno張相同新相差太遠,張form有我地址同黑白相,但無叫我send去邊,所以我send左去liverpool,佢再問時我再email埋softcopy

等我今日send email去問下情況
感激!咁以後類似情況,可以叫出事者,盡力問PE 俾返張有相嘅嚟副署,希望減少填os form嘅情況啦。
希望佢唔會叫我改填os form啦
我8月5processed...仲係黑洞
咁應唔會嘅,除非過期就會,係怕你補呢張太耐過期啫,所以呢幾日盡快同佢哋溝通處理佢。
8月7 process 未有聲氣
2.香港永久居民身份證副本(同一頁影印底面)

一定要同一頁? 我分開左兩頁
寄咗就由佢
未寄就用PC攪掂佢啦
好彩未寄

但係香港護照有無野要留意 我打平咁影印(2頁護照in1張a4紙)
我都係但佢今日啱啱寄番本特衰比我
10月1日收到email 話寄左俾我
但今日我都仲未收到DHL sms
係咪已經寄失左?
無所謂,慳紙係可以上下兩個影像,底面夾埋可印八個!佢哋應該落feeder scan,所以唔有乜影響,但你印多咗紙,郵寄費用自不然會因重量而增加。
一張紙4個影像嘅話,可以印到八頁護照內頁!但如果有人想挑戰一張紙6個影像呢.....其實秘訣係影像要清晰唔過底,否則人哋睇唔清楚,就可能用唔到或可能要求補。
邊有咗容易寄失!DHL 都信唔過?簡寫名彈嚟彈去就有!耐心等候一下啦!多睇doc保平安。
想問大家,派左bno 後,文件正本幾時先會再寄?
睇doc
見到DHL tracking度個Receiver寫啱我英文全名覺得好感動

歷時四個月~今日終於收到首先要多謝呢度咁多位巴絲‼️‼️
舊bno過左期19年,自己18歲換身分證個陣加左英文名;6月申請嘅時候都係需要查三代。
寄過去嘅文件只有出世紙正本、特衰color print、住址證明正本(稅單)、 父母身分證副本、副署人特衰資料頁color print.
▶️由於父母內地出世,無出世紙;內地結婚,得中文版本。
▶️自己加左英文名無宣誓證明。
▶️副署人搵左識左15年嘅小學同學,現職老師(副署人bno亦過左期18年、只持有特衰及無去過歐盟國家、關係一欄寫左classmate since 2005)
(點知寄左出去先睇到有位巴打寫左同學關係俾PE reject左,擔心左我幾個月
▶️而以上種種因素提交唔到文件我就寫左解釋信去解釋,亦都因為自己無做足功課,後尾先睇到解釋信原來有sample............當中寫到自己因為交唔到文件而覺得唔好意思同埋麻煩到佢地,總之就寫到非常抱歉,希望可以博到同情分

因為同男朋友同時寄過去,而佢個本比我早一個星期批出,而我又非常之擔心自己係咪自己個case有問題,所以Twitter DM問左,而回覆都係好官方咁回答,結果兩日後終於成功批到,個刻真係差啲喊左出黎
以後每十年一續,會簡單啲㗎喇,記得盡量幫朋友副署喇
我今日都收到email 叫我填OS form 同2張相比佢
我同事佢地都收到哂BNO 大家同期一齊寄
比佢地笑我黑仔
但我吾見佢有講寄返去邊到比佢
有冇人知 係咪寄返Liverpool 就得?
同埋又有冇限幾耐之前要交?
Email都冇寫
因爲仲要去影相再搵人副簽
最快都下星期先寄到
你覆電郵問返佢寄去邊,如果話寄之前個地址,就問有無去邊條team邊一位,話驚寄失。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞