『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我講嘅第一次交,即係連舊證同文件嗰次!你話影埋相俾佢?正常張副署表有相印埋,唔使另外交相喎!你下載返return it嘅副署表,係唔係你之前交嗰張一樣先!

我睇落係叫你補副署表,個PE 應該俾返張有相副署表你,呢張簽完電郵返俾佢就得!至於後來呢,唔知係咪轉咗paper form,咁要填os form加兩張相,寄去你提嘅專用地址!

其實你講嘅第一次,係最先連證連文件嗰次,定係第一次剩補副署表?
我第一次連證連文件果時幫張副簽影左張相,以防萬一,呢張副簽係有相係右上角
而家佢話揾唔到副簽,第一次叫我補副簽

佢send左兩款email俾我,一款return by email,一款寄去英國po box

啱啱email我話應該有寄到副簽俾佢,我話我連相都有影到 (張相影得夠清,睇到晒啲字,但唔係scan果款咁靚仔)
咁佢就reply我thank you for your reply,無答我仲要唔要寄
咁你要同佢溝通清楚,如果真係唔見咗就要補,要都無辦法,佢哋就係咁俹簁!你下載定份副署表先,真係要補時即刻搵朋友簽返,再電郵俾佢就得!

其實副署表張相靚唔靚唔緊要,最緊要原數碼版本俾佢哋清唔清,嗰張放落晶片度,啲io靠佢辨認你,不過持證人永遠唔會睇得到。至於印落護照上,總有啲失真,所以你俾埋實相,佢哋見麻煩如果原相無事都唔會理,怕係呢張實相搞到你個case變成咁!副署表都整唔見埋,依家半天吊。
我補多封email問實佢要唔要寄先
我最怕麻煩人地要幫我副簽多次,要俾多幾舊水再寄都係其次

唔該晒你
如果有嗰張有相嘅副署表,就唔好寄,電郵就得。不過佢講得出唔見咗,真係大海撈針!反而快快趣補俾佢可能仲快,問清楚先囉,等你報告後續。
已經覆左我,電郵覆得幾快

但無直接答我要唔要填過張電郵俾佢或者寄俾佢
只係話另一個部門會再scan一次,之後會將我個申請再交俾佢,到時佢會再check

可能要等多幾個星期,到時再update,唔該咁多位
祝你有好消息
7 月頭send
一個月前回
報左lost,係咪有ref 先可以狗衝?
有d case 見到HMPO REPLY 唔洗等ref,直衝
我報左lost..20分鐘就已經有ref no.
話可以apply
如果你非常十分超級肯定自己有bno資格
就可以狗衝
如果你唔肯定, 只係聽屋企人講, 身份證大法 etc
就建議你等ref no.
肯定有舊BNO先可以狗衝
終於收到DHL msg 收件人寫岩名 好感動
Her Majesty’s Passport Office can confirm the figure for British National (Overseas) passports currently in circulation as of 2 October 2020 is 469,416.
https://www.whatdotheyknow.com/request/694169/response/1655399/attach/2/FOICR%2060516%20Jonathan%20Lam%20final%20response.pdf?
777令到valid BNO多咗30萬本
問左SAR
SAR 話有NUMBER 有晒日子。
即係可以狗衝
sar左先父有bno
而自己冇
係咪已經冇機會
as of 26 June 2020 is 363,099.

3個月多左10萬
狗衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞