『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
真係日日都有幾單呢啲case!你又簽發無揀other?
可以,你問佢,佢係可以gen過一份有相嘅!不過我喺呢度講過好多次,如果彈副署,請你問返清楚個PE 副署衰邊瓣!唔好放過佢!有報告話寫同學唔得朋友就得,有PE 話無收到副署表但人哋連實相都寄埋,有話職業唔過但問返同事又俾過!仲有今日先有個同一副署人,一個批咗一唔批!根本個PE 判斷力有問題,你必須搞清楚件事,唔好佢俾封template 你,就覺得係你嘅錯!就係呢度叫大家問返清楚,所以我先舉到例子原來唔關副署人問題!
今日收到DHL份件 點知一開係本舊證同埋啲文件
本新證仲未到 有無人試過收到啲文件先
話說填完os form之後寄咗過去
但唔肯定係咪呢個地址
但之前打過去問條友又冇講寄去邊 就係係咁話by post
睇翻email係話寄返去above address
但10.1已經delivered咗
到依家都冇email話收到
究竟我要等多排定再打去問
巴打幾時開始being processed?
8月5號
爬文或睇doc
我收唔到sms 反而尋晚收到email
睇嚟個邊shipping受影響都大 大家要預佢遲只少3星期了
啲舊文件成個星期都冇聲冇氣
你咪電郵問佢哋收到未囉
睇完doc嘅話,你會多等幾星期先會上嚟叫春。
咁都叫春? 講下成個星期都未有聲氣炸喎,上面有巴打未到passport 到左文件添啦
其實隔個零星期係好正常喎,而家個邊又爆過,再耐啲都唔出奇
收到
以前快者同日,一般兩星期內,依家

睇吓doc俾啲耐性啦,相隔唔夠一個月都唔使問hmpo住!依家續證,由頭到尾都要耐性!

仲有你呢啲cases,如果有追開post,每星期都有幾單,伸手如此,仲有咩好講!
Twitter 佢覆左我,叫我係email再問佢,我而家問緊,我都唔知衰咩,諗緊會唔會因為個countersign 關係寫左「教友」?
我伸左啲咩手
真係要問過先知,自從同學事件,朋友一詞已肯定係百搭嘅!所以關係無需太仔細,簡單直接寫朋友萬無一失!
咁你有無睇置頂?
有啊,申請既時候幫唔少手
睇唔睇到呢兩句:

APPROVE後14個工作天內收到DHL SMS

申請文件會在收到新BNO後60個工作天內寄出
所以我都問大家點算好,係咪寄失之類

只係講叫一個星期都冇聲冇氣,唔洗咁敏感?
update
已經approve左,好快手
電話隨便影落嘅countersigned form都valid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞