『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
似係
d單應該係離開日本時掉晒落個箱入面
HMPO係搵申請人 而唔係我
一般黎講都唔會問

我快快手影passport比朋友算
以為會先進d搵我
咁呢家應該蚊左去
一向抽查都係聯絡返副署人,問返佢自己嘢。呢排就係多咗要佢資料頁,唔知係因為借咗人手,啲人唔熟例定咩,所以你應該叫副署人反問返佢哋咩事,好可能個PE 問返同事又話無事添。
仲留嚟做乜?
日本退稅單根本唔應該留係本護照度
過左90日,轉Paper form case sharing

5/26 apply
5/29 勇士用hk post寄去liverpool
7/23先到HMoffice
過90日都未update收到,withdraw左
Send電郵只會覆unfortunately withdrawn
係twitter追同解釋

跟住收到Durham CSLT Referrals email, 話8/26收到我文件但過左90日要轉paperform做,唔會再收錢

今次轉用TNT寄form+countersign+相
9/17到Durham office
佢話會cancel我舊PEX#, 重新出個新#, 但email+twitter追都畀唔到#我無得online track
突然10/5 收到dhl話寄野畀我
再追twitter叫我加’FAO TWITTER TEAM’ 係subject咁send email畀佢
終於答new passport has been printed
10/7收到了new BNO!!!
搞左4-5個月
你寄平郵?五月底寄都真係勇,當時應該空郵未停!TNT呢期收你幾多?
想問我屋企人已經申請成功
英國嗰邊都寄咗DHL
但係DHL嗰邊話因爲個名唔同所以將份件彈番轉頭
(ie Tai Man Chan就淨係打咗T Chan而漏咗個M)
可以點樣做?
個時都停左空郵,以為hkpost無空郵到到都無,就照寄,瀨嘢
TNT大概二百蚊到
睇doc
之前miss咗搵唔到 唔該曬你
無事,平郵都到吖,其實呢度報告上嚟,啲平郵都係60日內到,呢度啲人成日認定平郵一定失,其實郵政署有統計失件數量,失件比好多人想像中更少。不過我記得空郵應該6月先停,但嗰段時期好唔穩定,好多件上唔到機!不過估唔到hmpo兩個月都正常唔返,結果越搞越耐!

有人報告過ups都係$200內,睇吓tnt會唔會平過佢啫。
我用fedex $ 215
下就收件 後日朝早送達
網上開新戶口價?

比想像中快好多
收到sms話整完
想8吓

有冇人收到dhl email但最後得support doc收返,而passport要再等approval?
我想問呢度究竟有幾多人真係睇清楚份doc?點解咁多人走去問佢只係收到新護照/文件其中一樣收唔到另一樣?

我case係我同呀媽一齊申請,我係include child case,呀媽個申請早排收返曬所有support doc,過多一兩個星期之後我同呀媽2個申請都一齊approved咗
感謝大家回覆
今日收到bno了
不過由頭到尾都冇收過DHL嘅sms 通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞