『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
本新BNO佢email冇寫用邊間公司送黎香港
係唔係冇得check個送件情況?
送上黎之前會唔會打電話或SMS之類通知? 驚屋企冇人收唔到然後份件唔知會去左邊
基本上一定係DHL
我知之後其他文件會用DHL寄番比我, 有得track
不過本新BNO好似唔係用DHL?
有FD之前BNO係DX delivery
之後support文件/舊BNO先係DHL

我收到話寄左新BNO個email亦冇DHL tracking number, 亦冇收到DHL既email. 所以完全track唔到+之後都睇唔到佢邊日會送上黎(想make sure屋企有人收件)
睇doc啦!DX只係英國本土。
24/9 process 今日approved
下年過去讀master
如果我用特區護照申請左student visa 過去先
再係果邊搞bno 5+1 係咪照道理都無問題
因為我怕bno搞唔切 (寄左野去等緊)
下年都已經有5+1
12月之前應該可以清曬之前啲申請
講得唔清楚
下年一月讀, 十二月就飛 所以有d怕趕

依家都係諗住等多兩個禮拜睇下BNO有冇聲氣先

如果佢太遲先俾到本BNO我,
我又要叫學校改搞visa個passport number,
又要等搞student visa 怕趕唔切
飛之前幾時要整VISA
我問左hmpo,佢地話呢個係security features叫我nothing to worry about this

上網睇 大約遞完申請半個月至一個月 就拎到
我12月尾飛, 可能11月頭-中就要搞
2/8 being processed
咁你快啲問HMPO補交softcopy定hardcopy 副簽啦

你無睇過張副簽form就咁submit 寄過去?咁勇?
佢叫我reply返個email就得,個陣冇check清楚
唔計中間有問題果d
其實而家最遲 process 到幾時
6月果d巴打係咪清哂

利申 8月16 process
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞