『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
其實當自己喺個冇咗三邊框嘅方格入面簽名咪得囉

喺方格就算簽名有g/p/j呢啲字正常都唔會簽到穿出去啦
有無人都係咁 passport 到左 但之前出世紙個啲未收到?
我都收唔到 出世紙
Application history

Application approved on 14 October 2020
Application being processed on 3 August 2020
Documents received on 2 August 2020
Use paper form to confirm identity on 6 July 2020
Ask someone to confirm your identity on 6 July 2020
Application submitted on 6 July 2020

終於等到
試過彈唔好搏!而且依家多咗幾十萬有效bno持有人,搵個持有指定外國護照嘅應該唔難,保守估計合資格副署嘅有過百萬人!
你唔係唯一,前人有,估計一定後有來者!有乜好驚?
睇doc
去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得你認得你,肯幫你簽就得。有人話自己極毒,但竟然搵到個打機朋友肯簽!呢個真係估唔到但好勵志嘅報告,希望各位毒宅巴絲唔好驚怕,走去個舒適區,開創人生!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
收返哂啲文件,估唔到連影印本都寄哂返嚟
仲要用個大過A4嘅文件袋入住
有都個心定d
但兩個月了
幾時先到
你Approved兩個月定根本未approve?其實類似cases,approved過咗成個月收唔到要追hmpo嘅!你追成點?佢點覆你?如果未approved咪繼續等,而隔一段時間追一追囉。
舊bno續期,不是lost:
副簽人係指定專業人士;副簽人用英聯邦國家護照幫我副簽,有附上副簽人護照個人資料頁彩色影印。
自己文件寄正本;父母文件寄彩色影印+解釋信
7月13日簽收
Application approved 14 October 2020
Application being processed 24 August 2020

有副簽 齊文件
等左52日
今日應該有個turbo staff 返工
大獲
收到email嚟叫我副簽 要點做淨係填果張有相嘅countersign寄返俾佢就得定仲要其他嘢
9月尾passport 到咗,依兩日先收到出世紙
Approved左啦
滿心歡喜等待送過黎,點知得文件同舊bno
收到舊bno時係9月,已經兩個月了
幾時approved 先?8月中?問咗hmpo未?有咩回應?
有幾大鑊?之前有無叫你副署先?揀咗簽發機構係hmpo?
唔記得揀咩 咁係唔係搵個有bno人士填返張嘢寄去就可以?仲有冇啲咩要留意要寄?唔該晒ching
佢哋應該有封信attach埋俾你 封信內容就係話你知有咩要寄返去
睇#1 doc
睇人寄比你既email
我申請時 填咗香港地址

但我依家身處英國 佢approve咗後 我應該send email定打電話同passport office 講改英國地址?

抑或只可以等佢寄返香港 要搵朋友喺香港寄返嚟英國比我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞