『薪火post』BNO 續期資訊(104) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 文件到未

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
因為副簽係我朋友,年青人黎,但係用戈2老已經退左休🤦🏻‍♂️
我都有睇呀 但就係發現收到啲文件都仲未收到本新BNO 所以先想問下有無其他人都有咁嘅情況 因為我見所有人都係收到新BNO之後先到文件
我當時係揀other,寄document果時有連埋countersigned form寄
早幾日要我補countersigned form,詳細可以追追post

我就問係咩事要補,係資料有問題定個副簽人唔合資格
佢話揾唔到我張form,而我好肯定有寄埋俾佢,應該係佢地整唔見

好彩我寄之前手㾗用電話影左張form做backup先寄,我email覆佢地話我有證據寄出過,佢地當左我果張相係補交countersigned form,覆我document received
我只係就咁用相機影,有陰影,連scanning app都無用,所以countersigned form email返去應該都無問題
唔好意思巴打,想請問下你email佢地,佢地大概幾耐之後覆返你?
恭喜!你最終scan過張俾佢?
其實年紀唔關係,識得嘅實會幫到手,就算抽查你哋應該都可以應付到,問清楚PE 先啦!
其實一向無分先後,呢一句我呢兩日先答完嚟!
係無問題,有相嘅副署表PE 一收即批!

不過原本無other嗰班呢.....有時後果要自負,睇完出面,出事應該搵返人哋出嚟處理,而唔係我哋呢度執人哋手尾!所以原本無揀other呢,佢自己負返責任,自己去問清楚個PE 接受邊種方式,一般嚟講按指示係要寄嘅!
email問野期間係好快,轉個頭幾小時內來來回回幾封
到佢正式話收到我果張所謂補交form到approve都係兩日嘅事
無scan,我甚至無預佢會當果張相係補交
哦,依家我都係用手機搞掂啲文件,影相好定轉pdf,因為有時有啲機構唔接受pdf咪jpg囉。都係嗰句,人哋開工見到份表咪即批,要得補文件即批咗九成,爭臨門一腳之嘛。
如果置頂都有講,證明呢類問題幾咁熱幾咁頻繁!問問題前先睇置頂同doc會少好多問題。

你試吓留喺度睇住一個月,又或者爬文一個月,咁唔會再有類似問題出現,亦知我喺度答到口臭了
我都冇問過😅
你當我錯啦
唔該晒
由6月中上網申請、寄文件、跟住黑洞又黑洞、到最後寄護照同申請文件又因為簡寫彈回頭又再等個一個星期,到今日真係收齊所有護照同文件,玩左差不多4個月,畢業了! 多謝咁多位師兄解答。
好感動!90 day deadline 前終於跳出黑洞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞