『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
問多次啦,佢肯解釋返,咪可以俾大家做參考囉!以往都係有份工就得,如果話medical assist唔得,咁都要知道係呢個名佢唔當係職業定咩!要知道主婦同學生都唔係職業,會唔會佢當咗medical assist做學生身份嘅研究助理,而唔當職業呢?問到咪問囉。
無事就好,有無嘢分享俾大家參考?
如果有類似case有問題,我先提啦
幫你變性咁搞笑

想問下如果要加相 係要send email定係去DHL寄返啲相?
真相,因為佢話明張相背後要有 countersign
BTW點解你會寄漏相
轉paper form但無補相
佢無一個位係貼相 係之前睇返先知要...
係要副簽個人張相?定自己?
因為我之前申請本身有比埋相
自己張相
啱啱check返原來係副簽個個
btw 唔該曬先
副簽人唔使畀相架,頂多畀護照影印,一定係寄自己張相過去
搞左三個幾月
終於新BNO同文件都收到了
再次感謝一聚寫doc開post既巴打
8月頭Application being processed,希望呢個月有update
想問ups 網站個地址點打
睇頂置
7月1 process,10月1 approve
話說我同兩個要副簽嘅case 6月中同一個parcel寄過去
我續證就冇聲氣,8月頭 being process 到而家
佢地兩個都收到新證了

點知今日其中一個收到以下嘅 email....
Dear XXX
There appears to be a problem with your new passport which you received on **/09/2020. This passport has been cancelled and is not valid for travel. If you attempt to travel on this passport you will be stopped by Border Force.

In order to rectify this please forward your passport to the following:
Miss ************

Her Majesty's Passport Office
UK

PLEASE INCLUDE YOUR REFERENCE NUMBER ON YOUR REPLY ENVELOPE.

If re-imbursement of postage costs is required, please send your postage receipt.

Kind regards,
Miss *******

Her Majesty's Passport Office |*********

想問下有冇巴絲試過?
佢本 passport 封面, observations, 資料頁望落啲嘢都岩嘅
好擔心本BNO唔知去左邊 supporting doc都寄番嚟
打哂去DX / HM office都冇人知 到而家仲未收到本新 有冇人都試過咁?

update下先
一段寄番黎香港要幾多日?
吓,咁會唔會cancel左人地本護照㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞